Zašto djeca danas sve manje poštuju roditelje?

30 maj

Iako danas više nego ikada ranije brinemo o svojim najmlađima, čini se da oni sve manje imaju respekta prema nama. Zbog čega je to tako i ko je zbog toga kriv, objašnjava slavni ukrajinski pedijatar Jevgenij Komarovski.

Današnja djeca definitivno ne znaju da pokažu poštovanje prema svojim roditeljima – barem ne onakvo kakvo su starije generacije morale pokazivati svojim, a o minulim generacija da i ne govorimo. To je ujedno i jedan od jako važnih pokazatelja kuda svi mi kao društvo idemo – srljamo u svet otuđenja, a o djeci, navodno, brinemo više nego ikada.

Međutim, da to definitivno nije tako dokazao je poznati ukrajinski pedijatar doktor Komarovski jednim kratkim odgovorom kojim je odgovorio roditeljima na pitanje: “Naš stariji sin koji ima sedam godina često se prema nama ponaša bezobrazno, bez imalo poštovanja. Svom ocu često odgovara i ponaša se prema njemu arogantno. Molim vas, recite nam što da radimo, kako da ga promenimo?”

Doktor Jevgenij Komarovski kratko je odgovorio:

– Ako želite da vaš sin malo više poštuje svog oca, to nećete dobiti u teoriji. Možete vi svom sinu da govorite šta god, ali dok vaš sin ne bude doživio situacije u kojima njegov otac zna više nego on sam, u kojima njegov otac može da uradi više, bolje, u kojima će pokazati svoju inteligenciju, svoju muškost, u kojima će svoje dijete zaista naučiti nečemu tek će tada dijete naučiti da ga cijeni.

A dijete to nikada neće naučiti ako otac ne bude pored njega.

Moderni očevi puno rade i imaju jako malo vremena za svoju djecu, jer zarađuju. Međutim, dijete još uvijek ne može da shvati taj koncept jer realno još uvijek ne zna ništa o pravom životu. Ništa što ga je otac naučio. Nikako poštovanje koje je otac usadio u svoje dijete. Jer poštovanje se ne uči riječima, ono se zarađuje djelima.

-skolski.ba

baner najnoviji

(Visited 6 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments

Autor Hocu.ba praksa

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *