Učenici iz Tuzle i Zenice predstavljat će BiH na Svjetskoj robotskoj olimpijadi u Panami

31 maj

Ovakav vid takmičenja sigurno će u našoj državi dovesti do popularizacije robotike i STEM sistema obrazovanja, koji uveliko usmjerava djecu i mlade ka tehničkim i inženjerskim školama i fakultetima.

Na Svjetskoj robotskoj olimpijadi koja će se održati u Panami ove godine Bosnu i Hercegovinu predstavljaće timovi iz Tuzle i Zenice. Ovakav vid takmičenja sigurno će u našoj državi dovesti do popularizacije robotike i STEM sistema obrazovanja, koji uveliko usmjerava djecu i mlade ka tehničkim i inženjerskim školama i fakultetima. Automatizacija i robotika su budućnost kako privrednog razvoja, tako i približavanja tržišta Bosne i Hercegovine evropskim i svjetskim standardima.

Četrnaestogodišnja Selma Mujačić iz Tuzle član je tima koji je na državnom prvenstvu iz robotike u Zenici osvojio prvo mjesto. Na taj način je ovaj mladi tim osigurao učešće na Svjetskoj robotskoj olimpijadi koja će biti održana u Panami.

 – Ovo je treća godina kako ja učestvujem na državnom takmičenju i mnogo mi znači što sam sa svojim timom mogla da postignem ovakve rezultate, pogotovo zato što smo u konkurenciji imali najbolje timove u Bosni i Hercegovni, govori ona.

Trener STEM akademije Dejan Bojić ističe kako su i prošle godine bili na Svjetskom prvenstvu, koje je održavano u Njemačkoj – BiH je tada osvojila, kako je kazao, fantastično osmo mjesto u kategoriji koju je činilo 79 ekipa.

Robotika može pomoći da se dijete zainteresuje za osnovne tehničke predmete kao što su nauka, tehnologija, inženjerstvo i matematika. Radom na ovakav način dolazi se do toga da djeca nisu samo tehnološki konzumenti već i kreatori koji koriste tehnologiju da naprave nešto korisno i kreativno.

 – I na taj način ih automatski mičete iz one opasne zone u koju mogu ući, u koju može ući svaki pojedinac a pogotovo dijete, kada su današnje tehnologije u pitanju, napominje Samra Mujačić, voditeljica STEM akademije u BiH.

Generacije rođene u 21. vijeku uveliko su naviknute na razna tehnološka dostignuća. Robotika za djecu je najbolji način za njihovo upoznavanje sa svijetom modernih tehnologija, piše Federalna.

 – Tehnologije su neminovnost – mi živimo sa njima, mi se koristimo njima. Ovo su generacije djece koja su rođena i nativno prihvataju sve te tehnološke novine, dodaje Mujačić.

Robotika u Bosni i Hercegovini je vrlo malo zastupljena. Zbog toga je neophodno uvoditi je u obrazovne sisteme osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja te osigurati i opremiti laboratorije jer robotika predstavlja budućnost za mladi naraštaje, navode naši sagovornici.

-skolski.ba

baner najnoviji

(Visited 4 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments

Autor Hocu.ba praksa

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *