Želimo li živjeti u stakleniku?

12 jul
Ena Cigelj

Efekt staklenika se javlja zbog stakleničkih plinova koji imaju sposobnost zarobljavanja topline u zemljinoj atmosferi. On dopušta ulazak sunčeve svjetlosti, ali sprječava gubitak infracrvenog zračenja. Jedan je od uzroka nastanka globalnog zagrijavanja. Glavni uzroci su stakleničkih plinova koje stvara čovjek. Posljedice toga su klimatske promjene, povećanje razine mora, te topljenje ledenjaka. Nastavimo li biti neodgovorni doći će do povećanjem razine mora, te nestanka brojnih gradiva uz obale, do topljenja ledenjaka i ugrožavanja brojnih životinjskih vrsta. Ovo možemo spriječiti promjenom ponašanja, te smanjenjem emisije CO2, korištenjem obnovljivih izvora energije, npr. solarnih ploča. Zapitajmo se želimo li živjeti u stakleniku?

U sklopu najvećeg globalnog programa za obrazovanje o zaštiti životne sredine Eko-škole održano je i posebno takmičenje Mladi Eko Reporteri. Ovo takmičenje se provodi u blizu 45 zemalja s ciljem da angažira mlade od 11-18 godina da istražuju pitanja i probleme zaštite okoliša i izvještavaju o njima kroz pisani, fotografski ili video zapis, a kad god je moguće, da predlože i rješenja.

Zahvaljujući kompaniji EKOPAK – prvom ovlaštenom operateru sistema upravljanja ambalažnim otpadom, ZEOS eko-sistemu – prvom operateru sistema upravljanja otpadnom električnom i elektronskom opremom u Bosni i Hercegovini, i drugim partnerima Eko-škole su počele sa radom krajem 2018. godine i danas uključuju 33 osnovne škole i 27 srednjih škola iz cijele zemlje. 

(Visited 5 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments