Zapis o ocu

22 okt
Amela Mustafić

Moj otac je bravar. Struke poput te kod nas su potcijenjene. I kaže se “uči da ne budeš stolar, zidar, bravar…” U jednom momentu sam se našla među ljudima takozvane visoke klase, oko mene su bila djeca doktora, doktori… Pa tako, na momente, požalih što nemam oca koji je doktor. Bila sam pomalo tužna što ne mogu ocu čitati svoju poeziju koju će on u potpunosti razumjeti. Da – takvo razmišljanje je zaista nezrelo, dječije, glupo… I tako smo mi iskrivljen narod koji ne zna djetetu reći kada vidi čovjeka koji kopa kanale po suncu, i čisti ulice “kada porasteš, čini sve da ovim ljudima bude bolje, ako možeš, ako ne, nikad nemoj poniziti.”

U posljednje vrijeme analiziram struku svoga oca, i njegovu ljubav prema varenju. Dok je još mogao raditi svoj posao od željeza je pravio takvu umjetnost. Sjećam se njegove rečenice, davne, dok smo živjeli na Dubravama “vidiš ovu prugu, tu je prugu tvoj Bećo radio”, sa takvim sjajem, taj sjaj nikad neću zaboraviti, oči tako blješte samo onda kada se nešto beskrajno voli. O kakve je samo ograde pravio, vrata, prozore, ukrase. I djeci sanke. I zvali su ga: “Šaćire, auspuh, samo malo da ga zavariš, spao točak, vrata, pokvarilo se, mogao bi ti to napraviti…”

Sjećam se kad je iz Slovenije donio aparat za varanje i neke šarene elektrode, sjećam se i tog sjaja u njegovim očima, i njegovih riječi: “vidiš sa ovom elektrodom možeš variti aluminij, a sa ovom čak i plastiku…”

Jednom dok smo šetali Bratuncem, prišao nam je njegov bivši kolega i rekao “o kakav je radnik bio Adil”, a onda “to ti je kći”, otac je samo klimnu glavom, bez sjaja. Nikada nije uzdizao svoj rad.

Moj otac je stvarao, za čovječanstvo. Pa po čemu bi moj otac bio niža klasa od jednog Pikasa, zašto je slikanje vrednije od varenja? Moj otac, možda, nikada neće razumjeti moje stihove, kao ni ja njegove elektrode. Ali ćemo se uvijek prepoznavati i razumijevati po sjaju naših očiju.

Moj otac je moj najveći umjetnik.

— Svi stavovi i mišljenja izraženi u tekstu su isključivo autorova i ne odražavaju uredničku politiku platforme Hoću.ba. —

(Visited 6 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments