“Volim je, ali je redovno uništavam”

10 apr
es_sems

Kažemo da volimo prirodu, a činjenica je da zapravo više ona voli nas. Mi je ništimo i činimo ružnom, a ona nam kao odgovor nudi ljepotu, mir..
Dok čovjek, nezahvalno biće, bez imalo savjesti baci plastičnu kesu ili ti vrećicu time pokušavajući učiniti nažao njoj, koja nas okružuje, šta ona uradi?! Kad puhne prvi vjetar, tu plastičnu vrećicu digne u vazduh. Drvo se uskomeša i pruži grane da je dohvati i okači je na njih. Bila ta vrećica plava ili žuta, nije bitno. Čovjek ju je odbacio, a priroda prihvatila i rado od nje napravila “balone ” koji će da krase gole grane čiji behar još nije skupio hrabrosti da izviri van. Dok odrasli nište priroda zauzvrat popravi dan maloj djevojčici koja voli raznobojne balone.

Šta sve ne radimo da uništimo ozonski omotač Zemlje, koji bi trebao da štiti život na Zemlji od UV značenja?! Redovno činimo stvari koje stvaraju rupe na haljinici naše planete. A opet, šta nam priroda nudi zauzvrat?! Iako smo mi krivi što previše svjetlosti i toplote dolazi do pluća naše planete šuma i gradskih parkova narušavajuć normalan život drveća – prirode, ista ta priroda uzvraća lijepim. Nijedno stablo lipe u gradskom parku nije odbilo da pruži hlad zaljubljenom paru koji je prošli vikend palio vatru na planini. Nijedan bor iz šume blizu sela nije uskratio kisik seljaku sa dijagnozom Hronične opstruktivne bolesti iako je jesenas palio lišće na njivi i tako istom tom boru ponudio loše gasove koji se oslobodiše gorenjem.

Do sutra bih mogli pisati o tome šta mi radimo njoj, a još duplo više o tome kako ona uzvraća lijepim. Zapitam se kad ćemo početi da mislimo i da shvatimo da je priroda naš dom da nije nezamjenjiva pa vala nije i neuništiva; kad ćemo prestati biti zli i makar joj ne činiti zlo ako već nećemo dobro. Pokušajmo nekad sami razmisliti o definiciji prirode ne zaustavljajuć se na onoj iz prvog osnovne da je priroda sve što nas okružuje. Mislim da je priroda puno više. Jeste razmislili?!

— Svi stavovi i mišljenja izraženi u tekstu su isključivo autorova i ne odražavaju uredničku politiku platforme Hoću.ba. —

(Visited 9 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments

Autor Admin