Usamljena divlja trešnja

7 jun
Iskra Krivošija

Biodiverzitet Zemlje i naše regije je u velikoj opasnosti. Vrste i staništa nestaju zabrinjavajućom brzinom. Ljudske aktivnosti izazivaju i ubrzavaju izumiranje vrsta eksploatacijom prirodnih resursa i zagađivanjem zemljišta, vode i vazduha.
Na slici se nalazi stablo divlje trešnje staro sedamdeset godine. Jedno je od rijetkih stabala ove vrste na podrčju Gakovice što dovoljno govori o ugroženosti biljnog, ali i životinjskog svijeta u našem okruženju.
Ugrožene vrste možemo zaštiti smanjenjem zagađenosti, a neki od načina su: kontrolisana upotreba pesticida, pošumljavanje, racionalna sječa šume, upotreba filtera na industrijskim dimnjacima i cijevima sa otpadnim vodama.

U sklopu najvećeg globalnog programa za obrazovanje o zaštiti životne sredine Eko-škole održano je i posebno takmičenje Mladi Eko Reporteri. Ovo takmičenje se provodi u blizu 45 zemalja s ciljem da angažira mlade od 11-18 godina da istražuju pitanja i probleme zaštite okoliša i izvještavaju o njima kroz pisani, fotografski ili video zapis, a kad god je moguće, da predlože i rješenja.

Zahvaljujući kompaniji EKOPAK – prvom ovlaštenom operateru sistema upravljanja ambalažnim otpadom, ZEOS eko-sistemu – prvom operateru sistema upravljanja otpadnom električnom i elektronskom opremom u Bosni i Hercegovini, i drugim partnerima Eko-škole su počele sa radom krajem 2018. godine i danas uključuju 33 osnovne škole i 27 srednjih škola iz cijele zemlje. 

(Visited 9 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments