Tvrđava

26 aug
Asja Spahalić

Na šta vas asocira riječ “tvrđava”?
Na šta vas podsjeća ta sigurna građevina, debelih temelja s visokim bedemima, štiteći sve što se nađe u njenom okrilju? Postojano i sigurno stoji, srasla sa tlom i dalje čuva ono što ju je davno napustilo.
Ne znam da li je ovaj veliki pisac posmatrao te historijske utvrde poput mene, ali njegovo djelo koje, hrbat uz hrbat, stoji uz njegov najpoznatiji roman “Derviš i smrt”, mi otkriva da bi se naši pogledi mogli poklopiti.
Osoba koja čita samo da bi prešla očima preko slova, mogla bi reći da je Selimoviću tvrđava bila samo zatvor, gdje ćete češće pronaći nedužne doli krivce, zbog toga što se takav prikaz vuče i u “Dervišu”. Međutim, ako se potrudite da upoznate glavnog junaka iz “Tvrđave”, osjetili biste motiv tvrđave puno više nego biste vidjeli zatvor. I sam junak je tvrđava. Njegove misli i principi su njegovi bedemi. Vlast i nepravda, protiv koje se bori svojim jedinim načinom – dobrotom i ljubavlju, su neosvojive tvrđave koje se uzdižu nad njim.
Možda biste vi pronašli neku ljepšu riječ, neku bogatiju metaforu da opišete to, ali moj odgovor na zagonetku zašto je pisac odabrao baš tvrđavu da bude naslov njegovog romana u kojem smrad rata započinje i završava priču – jeste baš taj što su tvrđave građene kao odbrana gradova tokom rata.
“Naučiću ga (svoje dijete) pjesništvu, i naučiću ga da mrzi rat.”
Same te riječi glavnog lika su dokaz koliko je pisac prezirao rat i zlo, što je veća po(r)uka od toga zašto je koristio tvrđave kao zatvor iz koga malo ko izađe živ ili samo za metafore nekih dubljih poimanja života i ljudi.
“Ljubav je ipak jača od svega.”

— Svi stavovi i mišljenja izraženi u tekstu su isključivo autorova i ne odražavaju uredničku politiku platforme Hoću.ba. —

(Visited 5 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments