Tulipani

12 mar
Sifet Karalić

Tulipani. Tvoje omiljeno cvijeće, majko. Može li da bude i moje?
-Može.
Mogu li biti crveni?
-Neka budu crveni, moji su žuti.
– Sine, neka zemlja postaje cvijetnjak kada hodaš po njoj. Neka procvjeta ružama, neka procvjeta tulipanima.
Prestao sam ih saditi, jer me miris podsjećao na tebe. Mislio sam da ako ne budem osjećao taj miris, moja tuga će nestati. Da ću sve zaboraviti. Ah, sve je ostalo kao i prije. Deset godina tvog odgoja dalo je rezultat ljubavi i milosti. Jedanaest godina životnog odgoja dalo je rezultat mudrosti i ambicije. Nikad iza, uvijek ispred. Zbog jednog dana, hiljadu godina ostarih. Nije dovoljna stranica života, zato evo knjiga.
U djetinjstvu sam sa tobom išao u glavni vrt. Samo si mene vodila, jer sam bio mali, a brat i sestra zauzeti školom. Dok si makazama u rukama orezivala ruže, stajao sam sa strane i zadivljeno te gledao. Cvijeće i ruže koje si rezala blijedjeli su pred tvojom ljepotom. Bila si ljepša od zraka, vode, čak i od sunca. Za mene si bila poput meleka (anđela) koji se sa nebesa spustio u liku čovjeka. Niko nije vidio ni znao,ali ja sam vidio čak i tvoja krila. Čuvala si me od zime, snijega, kiša i oluja.

Svjetlo koje osvjetljava tamu, blistava moja majko. Tvoja svjetlost i toplina griju nas poput ljetnog sunca. U našim srcima je toplina kao žarki plamen. Dođi i odvedi nas u rascvjetani vrt. Dođi. Dođi da tvojim dolaskom ponovo sve procvjeta. Da mezarja prekriju tulipani. Da sazriju svi plodovi i budu slatki. Da hljeb naš bude pečen.
O, suncu moje duše.
O, suncu moga srca.
O, ti, koja svojom ljepotom posramljuješ sunce i mjesec. Dođi. Dođi i pogledaj kako smo nesretni bez tebe. Duša se još drži za tijelo, ne želi ga napustiti. Odrastao sam usred tvojih oluja. Bio sam tvoje stablo, čvrsto ukorijenjeno u zemlji. Bio sam dijete, koje je sada daleko od djetinjstva. Baš kao što si ti daleko od života.

— Svi stavovi i mišljenja izraženi u tekstu su isključivo autorova i ne odražavaju uredničku politiku platforme Hoću.ba. —

(Visited 6 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments