Svim zavisnim zakonoprimaocima

10 mar
Nihad Ahmić

Kada postade de jure nezavisna i suverena, Bosna i naša nam Hercegovina postadoše zavisne. Od čega pitaš se? Jednostavno je: od čovjeka. I čovjek koji gazi tim svemirskim prostorom zvanim Bosna je zavisan od tog prostora što tako se zvaše. Međusobno ovisimo. Velikani rekoše da je Bosna, taj prostor sveti, ideja o vrijednostima čovjeka. Ideja o pravdi. Ideja o skupini dobrih ljudi. Jer Bosna, kao i svaka druga granicom ostvarena država i počinje i završava sa čovjekom. Bosanac i Hercegovac je temelj Bosne i Hercegovine.

Šta je temelj Bosanca i Hercegovca? Šta je temelj čovjeka koji diše zrak ‘bosanski’? Šta su Bosanci i Hercegovci jedni drugima? Za nezavisni prostor bosanski potekla je krv zavisnog čovjeka bosanskog. Potekle su gorke suze majke bosanske. Zavisne ali jake i prkosne. Danas, dok mnogi uživamo slobodu nezavisnog prostora bosanskog u isti trenutak zavisni smo taoci čovjeka koji nije Bosanac i Hercegovac. Čovjeka koji ne nosi vrijednosti pravde i brige za drugoga. Čovjeka – sluge sebi, umišljenog ‘gospodara’ duša bosanskih. Ucijenjena je sloboda čovjeka za pripadnosti koje čovjek bosanski ne razumije. Laganim umiranjem čovjeka od vrijednosti umire ideja o Bosni, skupini dobrih ljudi. Kako da spasimo nezavisnost bosansku? Jednostavno je: spasiti čovjeka u sebi. Oživiti vrijednost, da bi vrijedili. Budimo jedni drugima sluge. U ime Ljubavi! U ime Pravde! U ime Poretka!

Zavisni čovječe (bosanski)! Uloži svoju vrijednost i budi čovjek prema Bosni i Hercegovini. Budi čovjek prema Bosancu i Hercegovcu. Budi potpuni čovjek i udahi nezavisnu Slobodu!

— Svi stavovi i mišljenja izraženi u tekstu su isključivo autorova i ne odražavaju uredničku politiku platforme Hoću.ba. —

(Visited 22 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments