Svijest promijeni, promjene pokreni!

5 jun
David Mujović

Alarmantni su podaci o zagađenju zraka, tla i vode.
Plastične kese završe u lancu ishrane zato što mnoge životinje ih nenamjerno jedu. Ne razgrađuju se jer ih mikroorganizmi ne prepoznaju kao hranu.
Naše društvo ne prepoznaje problem zagađenja zraka, ne pruža pomoć građanima za ekološki prihvatljivije načine grijanja.
Zakoni nisu propisani i ne sankcionišu se ekološki neosvješteni građani.
Moramo jačati svijest o čuvanju okoliša!

,,Priroda nas nikad ne vara. Mi smo ti koji sebe zavaravamo“
Jean Jacques Rousseau

,, Čuvajmo zemlju i prirodu na njoj, jer ih nismo naslijedili od svojih predaka, nego smo ih posudili od svojih potomaka. „

Slika 1.

Kesu zamijeni
Promjene pokreni!
Budi šmeker – nosi ceker!

Slika 2.

Reciklirajmo tanjire i čaše,
papire i flaše
Za dobrobit planete naše!

Slika 3.

Kanta plava
za papir je prava.
Za plastiku žuta,
Pazi da ne zaluta.
Crvena za baterije,
njih ne prepoznaju bakterije.

U sklopu najvećeg globalnog programa za obrazovanje o zaštiti životne sredine Eko-škole održano je i posebno takmičenje Mladi Eko Reporteri. Ovo takmičenje se provodi u blizu 45 zemalja s ciljem da angažira mlade od 11-18 godina da istražuju pitanja i probleme zaštite okoliša i izvještavaju o njima kroz pisani, fotografski ili video zapis, a kad god je moguće, da predlože i rješenja.

Zahvaljujući kompaniji EKOPAK – prvom ovlaštenom operateru sistema upravljanja ambalažnim otpadom, ZEOS eko-sistemu – prvom operateru sistema upravljanja otpadnom električnom i elektronskom opremom u Bosni i Hercegovini, i drugim partnerima Eko-škole su počele sa radom krajem 2018. godine i danas uključuju 33 osnovne škole i 27 srednjih škola iz cijele zemlje.

(Visited 3 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments