Svakodnevno, a posebno

23 jun
Ajla Džambić

Šetajući kroz obljižnju šumu i razmišljajući šta da fotografiram za temu „Gubitak biodiverziteta“ ugledala sam ovo lijepo cvijeće.U tom trenutku činilo mi se obično i bezvrijedno.Mislila sam da za tu temu trebam uslikati neku rijetku ili endemičnu vrstu.Ne pronašavši ništa takvo odlučila sam se vratiti kući.Vraćajući se vidjela sam ponovo ovo cvijeće.I dalje zapanjena njegovom ljepotom,odlučila sam ga fotografirati.Iako je „obično“ i ono je važan dio biocenoze.Često se među ugroženim vrstama nađu biljke koje su se nekada susretala na svakom koraku.

Možda za par godina ovo lijepo cvijeće u potpunosti izumre,a možda ljudi uvide svoje greške i zaštite ga.

U sklopu najvećeg globalnog programa za obrazovanje o zaštiti životne sredine Eko-škole održano je i posebno takmičenje Mladi Eko Reporteri. Ovo takmičenje se provodi u blizu 45 zemalja s ciljem da angažira mlade od 11-18 godina da istražuju pitanja i probleme zaštite okoliša i izvještavaju o njima kroz pisani, fotografski ili video zapis, a kad god je moguće, da predlože i rješenja.

Zahvaljujući kompaniji EKOPAK – prvom ovlaštenom operateru sistema upravljanja ambalažnim otpadom, ZEOS eko-sistemu – prvom operateru sistema upravljanja otpadnom električnom i elektronskom opremom u Bosni i Hercegovini, i drugim partnerima Eko-škole su počele sa radom krajem 2018. godine i danas uključuju 33 osnovne škole i 27 srednjih škola iz cijele zemlje. 

(Visited 5 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments