Suze

12 jan
Fatima Mujezinović

Kad si rođen kao emotivac koga dotaknu razne stvari, nije lahko živjeti.Nimalo, vjerujte mi. Jedini izduvni ventil koji je dostupan djevojčici su suze. Mojih je mnogo proteklo. U većini situacija znala sam koji su razlozi;

Nemoć i nezanje. Svaki put kad ne bih znala nešto da uradim meni bi suze same tekle. Nisu me učili da su suze zdrave i da nije sramota da tako iskazuješ svoja osjećanja. Nisu mi ni rekli kako da se izborim sa njima, kako da se shvatim, da pronađem uzrok, posljedicu i konačno rješenje. Morala sam sve sama. Iz godine u godinu. Da se pronađem, naučim, podignem. Kako sam sama sebe učila tada, učim se i sada. Jeste teži način ali je efikasniji. Nisam željela da budem ekonomična i da štedim vrijeme, već da budem efikasna. Isplatilo se. Tako sam se ja gradila a oni rušili. Nasložim par redova cigli i kad se približim vrhu naiđe velika kugla i poruši mi sve do tada izgrađeno. Istina je da u teškim situacijama upoznaš prave ljude.

Ja sam upoznala osobu čije je ime Inat. Pri upoznavanju rekla sam joj da ću joj biti najbolji prijatelj. I dalje sam. Možda niste znali, ali imam sestru Lojalnost. Skoro da smo bliznakinje. Zaklela sam se da ću Inatu biti kao moja sestra Lojalna. Vremenom stekla sam još jednu blisku prijateljicu Upornost.

Hoćete li mi vjerovati da se broj suza smanji kada imate prave prijatelje? Pomažu mi da gradim kada me sruše. Ipak suze me nisu napustile. Probale jesu, ali ovaj put im ja nisam dala. Ograničila sam im put, do kraja mojih obraza. Zdravlje je na prvom mjestu, a one su zdrave. To je više nego dovoljan razlog da ih ne pustim. Kada nekoga vrijednog ne pustiš dobro ti se vrati. Pomogao si i sada je red da pomognu oni tebi. Sada plačem, ali od sreće. Upoznala sam suze radosnice, ali kako to obično biva dok ne padneš ne možeš da ustaneš. Kada puno puta ustaješ, naučiš i da stojiš uspravno. Sada me rijetko šta može toliko jako gurnuti da padnem. To je ono što sam ja shvatila, da se život sastoji od padova i lekcija.

Ja sam svoje naučila.

Svijet voli pobjednike.

Sada napokon voli i mene.

— Svi stavovi i mišljenja izraženi u tekstu su isključivo autorova i ne odražavaju uredničku politiku platforme Hoću.ba. —

(Visited 4 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments