Strah

25 apr
Angelina Filipović

Amor fati.Ljubav u sudbini. Ima li lepšeg početka i kraja? Koliko smo uopšte opterećeni svojim početkom i krajem? Tvrdićemo da nismo, ali strahovi i požude govore baš nešto suprotno, koliko smo uopšte zaluđeni našim nestankom, a i neprihvatanjem činjenice da je naš kraj u stvari naš početak, umesto da to od nas napravi odgovornije i odvažnije ljude, mi se hvatamo u koštac pesimističnih pogleda na prazne umove nametnuto velikih ljudi. Koliko bismo voleli da smo oni, a koliko nikada nećemo priznati našu unikatnost i našu mogućnost da indvididua od sebe napravi ličnost kroz koju će se prožimati svi mogući begovi od smrtnosti.
Neizostavno je prihvatiti da sve nestaje, prolazi i gubi svoj sjaj, ali zašto čekati taj bolni momenat sudnjeg časa, kad možemo da obučemo odore večnog života, koji se prožima kroz naša dobra i upečatljiva dela! Briga je veliki teret a svima nam je nametnuta kako bismo preovladali ovo sto nas je snaslo, ali nismo ni svesni koliko smo apaticni dok nas ne stignu momenti neverice i otudjenosti i kada dobijemo strah i prema onome sto je nase pa pocnemoj prisvajati tudje kako bismo se sakrili od straha. Nismo ga svesni, ali bezimo od njega kao da je tudjina, a to je samo nasa iluzija onoga sto nam je nametnuto. Mi njije upravljamo. Beg u samostalne svetove je jedini pravi izlaz iz ovog beznadja ali opet i to nas ponekad zasiti pa smo ponovo na istom mestu. Gde bismo i kako bismo ziveli da nema ovoga,to je glavna sekvenca naseg bitisanja, a potreba za egzistencijom gubi se kada pocnemo da zavirujemo u tudje svetove, pa da bismo ih dovoljno dobro proucili gubimo ravnotezu i kontrolu nad licnim. Sve ispocetka krece, a nista nauceno nije, sve nas isto ceka a nista ni pokusali nismo da promenimo, sve ce biti opet tudje jer svoje sacuvali nismo!
Ne prihvatajmo sreću kao nešto što je neizostavno za život, napravimo život onim što nam je neizostavno za sami upliv sreće u njega.
Ljubav i sudbina, ono što nas prožima i održava!

— Svi stavovi i mišljenja izraženi u tekstu su isključivo autorova i ne odražavaju uredničku politiku platforme Hoću.ba. —

(Visited 3 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments