Sjetiš li se mene

13 aug
Lamija Hasić

Imam toliko toga da kažem. Toliko toga da kažem, a ne znam kako. Kako da išta kažem osobi koja ne želi da shvati? Koliko glasno da viknem? Koliko puta je rečeno i kazano, a ti se gluh praviš? Trebam li iz kože iskočiti da tebi, tebi, primitivče, nešto objasnim? Ali kako objasniti išta svijetu koji i dalje djevojčicama govori da ih je dječak udario ili izazivao jer mu se ona dopada? Mislite da je normalno da djevojčicama kupujemo igračke koje ih od malih nogu uče da je jedino što bi u životu trebale i smjele biti uloga majke i domaćice?
Zar i dalje pričamo o „ljepšoj” i „jačoj“ polovini? Ko vam je rekao da sam ja polovina? Ko vam je rekao, ko vam je slagao da je meni potreban muškarac da budem „potpuna”? Ne, ovo što se dešava u svijetu trenutno nije „alarm” niti poziv. Ovaj alarm zvoni od jula 1848, od prvog feminističkog protesta, ali i ranije, vjeruj, kada su žene još uvijek pokušavali stišati, samo je svijet odlučio odlagati taj alarm. Ko ti je dao pravo da pitaš za koga sam se sredila? Ne daji sebi za pravo da me upitaš jesam li nervozna jer je „onaj dio mjeseca”! Ja ne želim da tvoji nepristojni pogledi, tvoj neprijatni zvižduk niti tvoji užasni komentari postanu dio moje svakodnevnice. Ni ne pomišljaj da mi tvoje poređenje sa predmetom kao što je lutka, praznim, šupljim, samo na oko lijepim, laska. Ne prija mi tvoj komentar da sam lijepa, kada znam da me ocjenjuješ isključivo prema fizičkom izgledu i porediš sa nerealnim standardima koje viđam svakodnevno. Ne govori mi kako da se oblačim, jer ako seksualiziraš osobu od 14, 15 ili 16 godina, problem definitivno nije u meni. Krivimo zajednicu, krivimo društvo, a mi smo to društvo, ta zajednica. Djevojčice prisiljavamo da odrastu prije dječaka dok se muškom rodu sve greške praštaju uz onu izlizanu izreku: „Boys will be boys“.
Ne, sistem nije pokvaren u određenom trenutku, sistem je izgrađen na ovaj način. Hajde, pitaj me. Pitaj me: „A šta je kraljica bez svojeg kralja?“. Pitaj, slobodno. „Historijski gledano, moćnija i uspješnija!“, odgovorit ću ti, jasno i glasno. Nikada žene nisu bile slabije ili manje sposobne, samo im nije data šansa! A znaj da ti ja neću dopustiti da donosiš odluke i misliš umjesto mene samo zato što si muško.

—Svi stavovi i mišljenja izraženi u tekstu su isključivo autorova i ne odražavaju uredničku politiku platforme Hoću.ba. —

(Visited 5 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments