Sintra – još jedan biser Portugala

20 maj
Emina Mujanić

Ukoliko boravite u glavnom gradu Portugala svakako iskoristite jedan dan da posjetite i Sintru, gradić udaljen nekih sat vremena od Lisabona, a i dobro je uvezana bus linija tako da nećete imati problema sa odlaskom.

Klasični kafić u Sintri gdje turisti imaju priliku da probaju tradicionalnu hranu i piće

Jedna og glavnih turističkih atrakcija u Sintri je svakako Palacio de Pena. Malo je više udaljena od centra grada tako da, da bi došli do nje morate uzeti bus. Ova impresionantna i koloritna palača predstavlja najviši vrh Sintre i sagrađena je u 19.vijeku za vrijeme kralja Fernanda II. Kada se gleda sa vana podsjeća na Disnyland u Parizu ili kad bolje razmislim na našu “Papagajku” u Sarajevu. U sklopu palače nalaze se i vrtovi brojnim egzotičnim biljkama iz raznih dijelova svijeta. Ulaz se plaća 12 eura (palača i vrtovi), no međutim ukoliko želite da posjetite samo vrtove ulaz je 7.50 eura.

Palacio de Pena ili Portugalski Disneyland

Quinta de Regaleira meni svakako najzanimljivija palača koju sam ikad posjetila i dobra stvar je što do ove znamenitosti možete doći pješke. Ulaz košta 4 eura za studente, a unutra se nalazi mnogo zanimljivih i nevjerovatnih stvari za koje vjerovatno do sada niste čuli. Palača krije tajne o filozofiji života, pročišćenju i čitava njena unutrašnjost je prožeta nekim pričama, simbolima i tajnama života. Vrtovi, priče o masonima, Božanstvena komedija i 9 krugova pakla su samo neki od stvari koje možete doživjeti ovdje. Masonski simboli se nalaze svuda oko vas, gdje god da se krećete, pa možete sebi stvoriti sliku u glavi nekih masonskih obreda.

Misteriozna Quinta de Regaleira 

Bašta koja se tu nalazi predstavlja put pročišćenja od grijeha i ponovno oživljavanje tj. enigmu. Tu se nalaze i statue grčkih bogova, a zadnja je boginja sreće(Fortuna) koja se simbolično slijepa, što u prevodu znači da sami trebamo da nađemo svoju sreću.

Na izlazu se nalazi i ova predivna statua kralja životinja

U dvorištu ove palate se nalazi i jedan bunar i najinteresantnija stvar u svemu ovome je to što ima samo jedan smjer i proteže se 27 metara ispod zemlje. On ustvari predstavlja 9 krugova pakla iz djela Dantea Aligijerija „Božanstvena komedija“ i dok hodate ne možete se vratiti nazad, što zapravo govori o filozofiji života. Na izlasku prolazite kroz kamena vrata i prelazite preko vode bukvalno skačući sa kamena na kamen, a ne smijete pasti u vodu. Jako je bitno znati držati ravnotežu, što govori i o tome koliko je bitno držati i ravnotežu u životu kako biste “preživjeli” tj. kako ne biste pali u vodu koja je puna nekakvih lokvanja. Tu se nalaze i mnoge čudnovate biljke, pa sam na trenutak imala osjećaj kao da sam u nekoj džungli, ali naravno tarzana nije bilo.

 

Bunar koji predstavlja devet krugova pakla

Tople preporuke da posjetite ovaj divni gradić u Portugalu i zabavite se na malo neobičan i drugačiji način.

Na putu prema Regaleiri

Rad je preuzet sa Emininog bloga koji možete posjetiti i vidjeti na ovom linku.

— Svi stavovi i mišljenja izraženi u tekstu su isključivo autorova i ne odražavaju uredničku politiku platforme Hoću.ba. —

(Visited 32 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments

Autor Admin