Rijeka Kruščica kao izvor života

3 jul
Danin Husić

Reportaža fotografije govori o rijeci Kruščici koja je desna pritoka rijeke Lašve u blizini grada Viteza. Rijeka izvire u istoimenoj planini Kruščica. Rijeka je ekološki ćista i bogata ribom. U proteklom periodu mještani ovog naselja su se borili za njeno očuvanje zbog izgradnje mini hidrocentrale.

Bosanskohercegovačka rijeka Kruščica je desna pritoka Lašve.

Izvor joj napaja mnogo planinskih potoka.

Rijeka je pod stalnom zabranom ribolova jer predstavlja plodište potočne pastrmke.

Izgradnju mini hidrocentrale na ovom dragulju prirode spriječile su
hrabre žene koje su za taj poduhvat nagrađene i prestižnom nagradom, “EURONATUR”, tu nagradu su prije njih dobili i Princ od Walesa, Nelson Mandela, Mihail Gorbačov.

Ovo područije je idealno za razvoj za održivi razvoj eko turizma i eko poljoprvrede i ribartsva.

 

U sklopu najvećeg globalnog programa za obrazovanje o zaštiti životne sredine Eko-škole održano je i posebno takmičenje Mladi Eko Reporteri. Ovo takmičenje se provodi u blizu 45 zemalja s ciljem da angažira mlade od 11-18 godina da istražuju pitanja i probleme zaštite okoliša i izvještavaju o njima kroz pisani, fotografski ili video zapis, a kad god je moguće, da predlože i rješenja.

Zahvaljujući kompaniji EKOPAK – prvom ovlaštenom operateru sistema upravljanja ambalažnim otpadom, ZEOS eko-sistemu – prvom operateru sistema upravljanja otpadnom električnom i elektronskom opremom u Bosni i Hercegovini, i drugim partnerima Eko-škole su počele sa radom krajem 2018. godine i danas uključuju 33 osnovne škole i 27 srednjih škola iz cijele zemlje. 

(Visited 24 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments