Riječju protiv zla

2 mar
Kurtić Merzana

Dođe vam tako ponekad da sjednete i razmišljate kako se ko odnosi prema vama. Možda jer vas je nekoliko trenutaka prije neko povrijedio. Uzmemo li u obzir da se devedeset i devet procenata populacije, pogotovo mlađe, danas svađa isključivo preko interneta. Tu padaju teške riječi. Dolazite u situaciju da vam je neko napisao nešto što vas je potaklo da vi razmislite o odnosu sa tom osobom ili pak da preispitate svoje postupke prema nekome ili više njih.

Dolazite do zaključka kada shvatate da vam se zapravo vraća milo za drago. Nesvjesno ste u ljutnji nekome rekli nešto što inače ne biste. To je ljutnja. Suština bijesa je to da kada se razbijesnite izgovorite ono što nikada zapravo ne biste. Sami sebi postavljate pitanje zašto ste to učinili. Misao je mnogo jaka stvar, pogotovo onda kada je treba izustiti riječima. Riječi, možda i niste svjesni, zapravo igraju veliku ulogu u životu svakog od nas. Koliko jedna riječ može da popravi ili pokvari odnos, zna svako pojedinačno. Od jedne riječi krene svađa.

Ako ste nekome opsovali, zbog riječi doći će i do tuče. Riječ riječ vuče, kažete jednu i dodate još najmanje deset. Riječi su teške. Koliko se bitaka i ratova odvilo kroz historiju. Niti jedan od nekih kraljeva u prošlosti nije tek onako, jer mu je dosadno otpočeo bitku. Kada jedna strana kaže nešto što će razljutiti drugu, zna se da će doći do najgoreg mogućeg ishoda. Rat kao rat mnogo je loš za sve nas. Bio.

Iako se još uvijek dešava u drugim zemljama, kod nas ga svom srećom nema. Sa druge strane kod nas se sve kuha u velikom loncu. Šta predstavnik jedne nacije kaže drugoj, a šta prenesu da je rečeno, trećoj i tu dolazi do zahuktavanja ogromne parne mašine. Doista se danas sve odvija jako brzo. Kako kretanje ljudi tako i razmišljanje. Nemate vremena da razmišljate detaljno i dugo o nečemu pa brzopleto reagujete. Da ne bude da je u svijetu sve tako crno, ima i stvari gdje riječi mogu promijeniti stvari na bolje. Na primjer kada jednoj djevojci na kojoj se vide udarci surovog biča sudbine i  teškog života kažete kako ima lijep osmijeh, nasmiješit će vam se još više.

Srce joj zaigra na par riječi. A tek kada biste je potakli da razmišlja pozitivno, postali biste veliki čovjek. Veliki čovjek nije onaj koji ima mnogo novca. Velikim čovjekom čine vas vaše riječi i djela. Ne može vas neko smatrati dobrim iz vaših usta riječi koje izlaze hvale samo vas. Najgori je onaj koji hvali sam sebe jer tako pokazuje da nije zaslužio da ga drugi hvale. Kada izjavljujete ljubav, ne možete ni na jedan drugi način osim riječima. Da nema ljubavi svijet bi bio crn u kombinaciji sa sivom bojom.

Nema tih vrata koja lijepa riječ neće otvoriti. Poslovica kaže da je lijepa riječ kao stablo čije korijenje prodire duboko u zemlju a grane mu se visoko do neba uzdižu. U ovo burno vrijeme bitno je kome šta kažemo. Da ne biste poslije preispitivali svoja djela i riječi, bolje je na provokacije da se suzdržite. Na lijepu riječ odgovorite još ljepšom. Na ružnu odgovorite lijepom. Opet poslovica, ko tebe kamenom ti njega hljebom. Nemojte biti slijepi. Lijepa riječ će vam u svemu pomoći, loša vam samo može odmoći.

— Svi stavovi i mišljenja izraženi u tekstu su isključivo autorova i ne odražavaju uredničku politiku platforme Hoću.ba. —

(Visited 8 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments