Reciklirati je cool!

1 jul
Ajla Džambić

Koliko smo zapravo „zdravi po sebe“? Uništavanjem prirode, uništavamo i sebe. Mnogi ljudi to ne shvataju i to je NAJVEĆI PROBLEM. Na slici ispod je najslabiji stepen zagađenja, ali veoma opasan.

Ko vidi da je ovdje neko već bacio smeće može isto uraditi s izlikom da nije prvi počeo, a nakon par godina ovo će biti krcato smećem.

Kontejneri nisu najljepše rješenje,ali sigurno je bolje od bacanja smeća u prirodu. U mojoj školi,obične kante su prije uvijek bile prepune,ali sada kada naša škole reciklira, ove kante su gotovo prazne i područje oko njih je mnogo čišće.

Sada u mojoj školi,gotovo na svakom uglu,nalaze se ovakve kante. Učenici su recikliranje
prihvatili kao svoju svakodnevnu rutinu!

U sklopu najvećeg globalnog programa za obrazovanje o zaštiti životne sredine Eko-škole održano je i posebno takmičenje Mladi Eko Reporteri. Ovo takmičenje se provodi u blizu 45 zemalja s ciljem da angažira mlade od 11-18 godina da istražuju pitanja i probleme zaštite okoliša i izvještavaju o njima kroz pisani, fotografski ili video zapis, a kad god je moguće, da predlože i rješenja.

Zahvaljujući kompaniji EKOPAK – prvom ovlaštenom operateru sistema upravljanja ambalažnim otpadom, ZEOS eko-sistemu – prvom operateru sistema upravljanja otpadnom električnom i elektronskom opremom u Bosni i Hercegovini, i drugim partnerima Eko-škole su počele sa radom krajem 2018. godine i danas uključuju 33 osnovne škole i 27 srednjih škola iz cijele zemlje. 

(Visited 4 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments