Rat crvene protiv zelene

9 jul
Ajla Džambić

Ovaj stravičan prizor jezera crvene boje,koje sve više zabrinjava Zvorničane nije nimalo naivan problem.To zapravo i nije jezero već bazen sa lužinom,koja je nastala proizvodnjom glinice.Od 1992.godine na sreću ekologije glinica se više ne proizvodi,ali dolaskom kišnog vremena nivo jezera se povećava,dok u toku toplih ljeta voda isparava i time možda ne svjesno šteti zdravlju građana.Ovu opciju čvrsto negiraju radnici Aluminijuma,govoreći kako životinje piju ovu vodu i nemaju zdravstvenih problema.Još uvijek niko nije siguran ili ne želi biti siguran u (ne)štetno djelovanje ovog bazena,ali bez obzira na to ovaj bazen je očit problem,čija sankcija bi mnogo doprinjela očuvanju ekologije.

Na slici je ekološka bomba zvana Glinica.

U sklopu najvećeg globalnog programa za obrazovanje o zaštiti životne sredine Eko-škole održano je i posebno takmičenje Mladi Eko Reporteri. Ovo takmičenje se provodi u blizu 45 zemalja s ciljem da angažira mlade od 11-18 godina da istražuju pitanja i probleme zaštite okoliša i izvještavaju o njima kroz pisani, fotografski ili video zapis, a kad god je moguće, da predlože i rješenja.

Zahvaljujući kompaniji EKOPAK – prvom ovlaštenom operateru sistema upravljanja ambalažnim otpadom, ZEOS eko-sistemu – prvom operateru sistema upravljanja otpadnom električnom i elektronskom opremom u Bosni i Hercegovini, i drugim partnerima Eko-škole su počele sa radom krajem 2018. godine i danas uključuju 33 osnovne škole i 27 srednjih škola iz cijele zemlje. 

(Visited 7 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments