Radi lokalno, djeluj globalno!

4 aug
Amila Mrkonja

Svjedoci smo svakodnevnog zagađenja našeg okoliša. Bosna i Hercegovina je prva na listama u svijetu po ljepoti prirode, ali s druge strane vodeći smo i u onečišćenju urbane i ruralne sredine. Deponije otpada i masovno zagađenje u šumama i rijekama su nam postale normalna stvar koju definitivno trebamo istrijebiti. Međutim, prvenstveno treba da počnemo sa malim koracima. Primjer jednog takvog koraka smo mi, učenici Mješovite srednje škole „Travnik“. U našoj lokalnoj zajednici primijetili smo problem koji je narušavao izgled Travnika, te smo odlučili da uputimo apel Službi za zajedničke i komunalne poslove Općine „Travnik“. Apel smo poslali 30. januara 2020. u vidu e-mail pošiljke, čiji smo tekst prikazali:

Naime, problem koji smo primijetili je bilo odlagalište otpada iza Rodne kuće Ive Andrića. Općina Travnik odazvala se na našu molbu i uklonila već spomenuto odlagalište. Sretni smo što smo zajedno počeli da širimo ekološku svijest u našem gradu. Naša ekipa je vrijedno radila, te fotografisala samo mjesto na kojem je uočen problem prije i poslije rješavanja. U prilogu Vam šaljemo fotografije:

Natjecanje Mladi Eko Reporteri je dio najveceg licenciranog globalnog programa za zaštitu životne sredine ,,Eko-Škole” , kojeg implementira MUNJA u partnerstvu s Ekopakom, Zeosom i Coca-Colom u BiH

(Visited 6 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments