Problem čistog vazduha na prostorima Balkana

6 jan
Danilo Pečurica

Koliko je vas svjesno problema zaćenja vazduha u vasem gradu. Vjerujem da većina vas nije razmisljala o tome. Al trenutno zbog epidemijološke situacije da vam pokazem treutnu stanje kvaliteta vazduha izgleda ovako prema izvorima svjecke zdravstvene organizacije koja se bavi čistoćom vazduha:

Sarajevo 248

Skoplje 69

Tirana248

Beograd 225

Podgorica 175

Sofija 24

Atena 0

Istanbul 66

Samo da naglasim da se podaci stalno mjenjaju

Kao što smo mogli videti problem vazduha je veoma ozbiljan na balkanu preko 50% gradova ima problem čistog vazduha. Obzirom da pošumljavanje suma nebi bilo dovoljno da se oporavi vazduh narodu bi kao preventiva trebali da budu Stubovi za prečišćenje vazduha. Sta su Stubovi za za prečišćenje vazduha? To je nova ideja koja se dogodila sirom Kine. Radi se o tome da su ti stubovi pobojstali kvalitet vazduha u  Pekingu ya 75% im je čistiji vazduh kao i u većini gradova. Karakteristike stubova su da je visok 300stopa(100m) i da prečišćava vazduh na radijusu 10km na kvadrat. Narod koji je u kini kaze da konačno vide sunce jer se ranijen nije moglo od smoga vidjeti. Plan bi bio da se u sve najzagađenije gradove balkana postavi stubovi koji bi imali funkciju filtera. Samim tim Sarajevo i Beograd nebi bili najzagaćeniji gradovi na balkanu. Prednosti ove ideje su razne recimo to bi smanjilo pojavu Covida-19, smaljilo bi rak pluća kao i ostećenja disajnih organa izazvanih prevelikim udisanjem CO2 i CO4 tj ugljenmoniksida i ugljen dioksida.

— Svi stavovi i mišljenja izraženi u tekstu su isključivo autorova i ne odražavaju uredničku politiku platforme Hoću.ba. —

(Visited 22 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments