Previše pažnje smo posvetili lažnim medijima i politici

9 nov
Dino Peštalić

Famuozni slogan Donald-a Trump-a jeste ”Make America Great Again”. Znate onaj, crveni kačket na kojem nešto piše. E upravo taj. Za njegov mandat, većina liberalnih amerikanaca će reći da taj slogan sramoti Ameriku, ali takodjer i cijeli svijet. Možda je pravi slogan za trenutnu kampanju Donald-a Trumpa-a ” Upropastio sam Ameriku ”.
Kada god upalimo TV, radio, portale, društvene mreže, zasuti smo raznim političkim sadržajem i bukom koja dolazi sa naših digitalnih ekrana, koja ne doprinosi poboljšanju našega života, osim stresa, povećanja korištenja antidepresiva, ljutnje, psovki i lažnog pretvanja da im je stalo do nas, do naroda.
Politika nikad nije bila ekstremija nego danas. Mnogo mladih, neki koji su tek postali punoljetni mogu se pronaći na raznim političkim plakatima, kandidature za vijeće općine ili grada. Većina njih sigurno i ne zna gdje se zaputila, ali… neko im je nešto obećao, možda. Možda su sami uvjereni da mogu kreirati i pomoći u stvaranju drugačije, bolje ili gore političke slike nego što je danas. Mnogo njih ima različitih razloga da budu na listi.
Kao što je porodica temelj društva, tako je i trenutna politika Bosne i Hercegovine temelj društva. Da bi bio uspješan, moraš biti politički angažovan ili jednostavno imati rođaka koji će ti pokazati pravi put, bez obzira na tvoje obrazovanje, praksu ili angažman koji je uzak sa politikom.
Danas studenti i nemaju neka prava. Bosanskohercegovačko društvo, svake godine sve više i više gubi mladih ljudi, studenata. Njihovo školovanje se zanemaruje i tjera po strani, kako oni, takvi obrazovani, umorni i ljuti ne bi preuzeli političku scenu i okrenuli stvari na bolje. To upravo nije moguće jer protiv velike mase se ne može.

MEDIJI SU PRODUŽENA RUKA UTICAJNIH LJUDI

Naravno tu su i razni mediji. Malo medija u Bosni i Hercegovini jeste objektivno. Kada govorimo o bh. načinu medijskog izvještavanja, mnogo njih stvari posmatraju iz ugla pristrasnog i subjektivnog. To je odraz zapošljavanja neprofesionalnih i nestručnih medijskih radnika. Takvo novinarstvo sramoti i ismijava profesionalno za koje se edukuju studenti na fakultetima novinarstva.
U Bosni i Hercegovini česta su pojava da političke stranke favorizuju određene medije, kojima daju svu finansijsku podršku. Novinari u BiH su veoma loše plaćeni i samim tim postaju veoma zavisni, pa su tako više podložni korupciji i primanju mita kako bi obezbijedili dobro za sebe.

Trolovi i botovi korisnike društvenih mreža uvlače u spiralu širenja lažnih sadržaja

Omalovažavanje političkih protivnika, kao i svakodnevna razmjena vulgarnosti sa političkim neistomišljenicima uz konstantne uvrede i optužbe su postali dio političke svakodnevice. U tom smislu čini se da su neargumentovane ad hominem uvrede najčešće metode za obračun na društvenim mrežama. To negativno i nezdravo okruženje utiče da se iz javne rasprave, ali i sa foruma za raspravu, povlače oni koji imaju snažnije argumente.
U BiH takođe postoje istraživanja koja potvrđuju relativno visok nivo aktivnosti političkih botova i trolova. Istraživanje portala Raskrinkavanje.ba iz 2018. godine koje je obuhvatilo samo analizu komentara na portalu Klix.ba pokazuje da je u mjesecu septembru identifikovano 259 korisničkih profila koji su imali karakteristike političkih botova. Istraživanje je pokazalo da su osnovne karakteristike aktivnosti botova bile: a) pozitivno komentarisanje tekstova koji tematizuju samo jednu stranku/kandidata bez komentara na drugim tekstovima, b) pozitivno komentarisanje tekstova koji tematizuju samo jednu stranku/kandidata, uz negativne komentare na tekstovima koji se tiču drugih stranaka/kandidata.
Previše smo okupirani medijskom slikom politike koja nas svaki dan alarmira i hipnotizira o pitanjima za koga da glasamo, ko koga podržava u politici?, a ako nekoga imamo za favorita ili smo prosto neutralni što se tiče politike, onda bivamo napadnuti od strane prijatelja, porodice, kolega, koji su svoj obraz prodali za neki sitni novac i vas zamijenili za možda čak potencijalnu političku grešku. Teško je biti pametan svake četiri godine u jesen, u Bosni i Hercegovini.

— Svi stavovi i mišljenja izraženi u tekstu su isključivo autorova i ne odražavaju uredničku politiku platforme Hoću.ba. —

(Visited 5 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments