Prekinuta dječija igra

20 aug
Nedžla Fejzović

Zagađenje zraka i magla formiraju smog, najgori mogući oblik smanjenja vidljivosti i najopasniju kombinaciju po zdravlje djece.

Nad gusto naseljenim gradovima nadvila se prljavština u vidu smoga poput kakvog staklenog poklopca.

Velika opasnost dolazi od finih čestica prašine koje u atmosferu oslobađaju motori automobila, industrijskih postrojenja, loženje ćumura isl.

Ovakva zagađenost zraka nastaje zimi kada se oblast niskog vazdušnog pritiska sa hladnim zrakom približi gradu. Tako se hladni zrak proširi ispod zagrijanog sloja zraka. Gustina i težina hladnog zraka je veća nego toplog, tako da je on prisutan u kotlini.

Vlasnici industrijskih postrojenja su malo ili nimalo ulagali u nove tehnologije koje bi smanjile emisije štetnih materija.

„Što bi nadležni mogli učiniti kako bi djeca disala „punim plućima”?

 „U industrijskim centrima trebamo filtere i tehnologije za smanjenje emisija. Javni transport treba unaprijediti te učiniti pristupačnijim  kako bi se smanjila potreba za ovolikim brojem vozila. Treba raditi na utopljavanju objekata radi smanjenja potrošnje energije za zagrijavanje. Eko test za vozila mora postati eliminatoran, umjesto čiste formalnosti kakav je sada. Neophodno je povećati površine urbanog zelenila i pošumljavati okolna brda. Ulice se moraju češće prati kako bi se smanjila količina prašine u gradovima. Postepeno treba eliminirati ugljen kao energent, jer ne živimo u 19. nego u 21. stoljeću. Umjesto novih blokova termoelektrana na ugljen treba nam više obnovljivih izvora energije“.

OŠ “Safvet-beg Bašagić” Visoko

Natjecanje Mladi Eko Reporteri je dio najveceg licenciranog globalnog programa za zaštitu životne sredine ,,Eko-Škole” , kojeg implementira MUNJA u partnerstvu s Ekopakom, Zeosom i Coca-Colom u BiH

(Visited 3 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments