Posebno,a rasprostranjeno

13 jun
Ajla Džambić

Čudno je kako mi ljudi za sebe kažemo da smo humani,a doveli smo do izumiranja brojnih vrsta,a neki su na ivici da izumru. Bosna kao veoma mala država sa bogatom prirodom može se pohvaliti veoma malimk brojem endemskih vrsta.

Ovo je čest prizor u svijetu tehnologije i „brzog“ života.Cijenu naše urbanizacije plaćaju biljke koje nama daju život,a mi život „trošimo“ da bismo ih uništavali.

Moramo napomenuti da endemične vrste su samo sramota nas ljudi.

Nama nisu potrebne endemične vrste da bi nam priroda bila zanimljiva,već i ovaj mali mrav može biti „zvijezda“ ove planete.

U sklopu najvećeg globalnog programa za obrazovanje o zaštiti životne sredine Eko-škole održano je i posebno takmičenje Mladi Eko Reporteri. Ovo takmičenje se provodi u blizu 45 zemalja s ciljem da angažira mlade od 11-18 godina da istražuju pitanja i probleme zaštite okoliša i izvještavaju o njima kroz pisani, fotografski ili video zapis, a kad god je moguće, da predlože i rješenja.

Zahvaljujući kompaniji EKOPAK – prvom ovlaštenom operateru sistema upravljanja ambalažnim otpadom, ZEOS eko-sistemu – prvom operateru sistema upravljanja otpadnom električnom i elektronskom opremom u Bosni i Hercegovini, i drugim partnerima Eko-škole su počele sa radom krajem 2018. godine i danas uključuju 33 osnovne škole i 27 srednjih škola iz cijele zemlje. 

(Visited 4 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments