Poruka ženi

15 feb
Rijalda Sulja

Ženo, voli i poštuj sebe.
Znam da s jedne strane stoji ono da se ne treba osvrćati šta je bilo i šta će biti, da je bitno da uživaš u tom trenutku i da ne želiš da živiš po pravilima, ali ženo, po nametnutim pravilima ne treba živjeti, zato ti izgradi svoja i živi po sopstvenim pravilima, oni su ti dokaz tvog samopoštovanja. Neka budu karta za ulaz u tvoj život onome koji hoće i želi da ih pobijedi. I nikada, nikada, ne spuštaj kriterijume svoje vrijednosti ni zbog koga. Ti si žena! Imaj svoju cijenu, svoju vrijednost, živi svoj život i pusti nekoga koji neće tražiti od tebe da mijenjaš život nego će ti ga pojačati još jače.
Nemoj da pristaješ na manje od onoga što zaslužuješ. Ti si za nekoga koji zna tvoju vrijednost i koji će za tebe da uradi sve ono što nikada ni sa jednom nije. Ne budi jedna u nizu onih s kojima on samo troši vrijeme, ti nisi za trošenje, ti si da se s tobom stvara vrijeme. Ne dozvoli da budeš opcija, budi prioritet, budi želja, žudnja. Jasno i glasno reci ko si i šta si, šta želiš, koje uslove imaš, koje standarde imaš, kojih se principa držiš. Jer ti si žena, svjesna sebe, svoje ljepote i svojih kvaliteta, ili si glavna uloga ili te nema u filmu. Nije samo bitno učestvovati. Ako voliš sebe, cijeniš i poštuješ bićeš glavni akter u filmu.
Nećeš biti strofa u pjesmi, bićeš čitava pjesma,
nećeš biti stranica u knjizi, bićeš naslov knjige. To si ti, žena, koja zna koliko vrijedi, koja poštuje sebe i uživa u životu. Poštuj sebe da bi te drugi poštovali, drugačije neće.
I kada se šali, neka bira kako će se s tobom šaliti, ono si koliko mu dozvoliš. Ne prihvataj ništa ono za koje si kao mala rekla da nećeš. Ne spuštaj svoje kriterijume i svoju vrijednost radi nečije ljubavi. Iskoristiće to na način koji ti se neće dopasti, a ti ćeš opet sebe ubjedjivati da je to dobro, tražićeš im opravdanja i sebe uvjeravati da postoje razlozi za takvo ponašanje. Tada si odmah izmakla kontroli, odvojila si se od sebe i pustila da ti oni ruše ono što si gradila godinama, pustila si da te sruše onakvu kakvom si se kao mala djevojčica zamišljala. Bila si uzor sebi maloj, imala si velike snove i maštala o velikoj sebi, nepobedivoj, nesalomivoj, mamac za muška srca, a i rana ako pokušaju da te iskoriste.
Imaj granicu između potpune predanosti radi uživanja i poštovanja sopstvenih pravila odnosno sebe, svojih standarda i principa. U prvom, uživanje brzo i kratko traje, u drugom, proces je dug, ali je uživanje dugoročno, u tvoju korist.
Čovjek se trudi za ono što voli i voli ono oko čega se trudi. Zato, ako hoćeš da budeš voljena pusti ga neka se trudi, neka se bori, on će tako spoznati tvoju vrijednost i bićeš poštovana. Ženo, ne kaže se džaba: “Gvoždje se kuje dok je vruće”. Neka te upozna tako tešku i prgavu i tvrdoglavu, a opet milu, slatku i dobru kada treba, budi i bezobrazna da bi dokazala ko si i istjerala ono svoje, a onda razumna i otvorena za sve vrste komunikacije. Budi perverzna, zavodi kad ti se god pruži prilika, u svako doba, na način na koji dozvoljava mjesto i vrijeme, neka ti to bude oružje, muškarci padaju na to. Budi pametna kada treba, inteligentna, ne daj da manipuliše tobom, ti igraj igru, ali ga pusti da misli da on igra, u svakom slučaju ćeš ti dobiti ono što želiš, a on će misliti da je pobijedio. To je mudrost koju moraš da naučiš, a naučićeš je jedino kada sebe zavoliš i kada sebe poštuješ. To mu dokazuj svaki dan. Nisi ti da popunjavaš njegove rupe nego cijeli da se gradite.
Voli ali ne pokazuj previše, neka te svakim danom iznenadjuje, neka ti on pruza ljubav da bi je dobio od tebe. Ti ga zavodi, on neka te voli, neka kupuje tvoju ljubav svaki dan. A samo jedno traži – poštovanje.

— Svi stavovi i mišljenja izraženi u tekstu su isključivo autorova i ne odražavaju uredničku politiku platforme Hoću.ba. —

(Visited 32 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments