Pismo balkanskim roditeljima

21 feb
Amra Zahirovic

Znam ja, najdraži moji, da vi mene volite. Ja sam vaša sreća, kruna na vašim glavama, vaše dijete. Znam ja da bi ti majko život svoj dala da ja tebi uvijek budem sretna i da bi ti, babo, sve dao da meni nikad ništa ne zafali.
Znam ja da sve što radite, za moje dobro radite.
Znajte da znam.
Ali majko, nije meni zapisano da budem nešto samo zato što sam žensko. Neću ja da budem kući u četiri zida i čekam da mi muško sve obezbijedi. Ne sramotim ja, majko tebe, što ustajem za sebe i ne dam da me naši običaji i tradicija postave tamo gdje ne želim biti. Neću da me znaju k'o nečiju ženu ili kćerku. Hoću da me znaju imenom i onime što jesam ja sama.
Nije babo, moja suknja iznad koljena kriva što mene tvoj sin tako gleda. Krivo je društvo što od malena dječake uče da gledaju djevojčice kao ukras koji treba stojati pored njih. Samo da je tu i da bude lijepa i nasmijana. Znam ja da se ti brineš kad ja hoću sama noću da idem negdje pa me ne pustiš lako, ali nećeš me sačuvati na taj način. Znamo i ti i ja kad mi kažeš “do deset da si kući, šta ćeš tako kasno napolju” da se samo brineš i da ne znaš na koji drugi način da me skloniš od zla. Ali, zar nije tako babo, ja to što nije pametno mogu uraditi i u pet popodne, a ne samo poslije deset.
Ne brini se, tvoje dijete se zna čuvati samo.
Ne zanima mene, majko, što će komšinica da priča o “onoj tvojoj što se nije udala a skoro joj trideset”. Možda ta od trideset nema to ni u planu. Nije manje dobra žena jer nije udata i ne rađa djecu. Ne zanima me što će me smatrati čudnom što hoću sama da zaradim i da kupim sebi sve što želim sama. Ne zanima me što mahali zapada za oko što mene najbolji prijatelj doveze kući. Sramota, sama ode sa njim, kakav drug momak je to…Ne zanima mene majko ništa od toga. Ne možeš me razdvojiti od pravog prijatelja jer je muško. Samo je kod nas majko, na Balkanu, muško-žensko prijateljstvo nepoznata stvar. A Boga mi, ništa ljepše od toga nema. Nisi mi rodila brata a ja ga imam. Čuva me kao svoju sestru. Ne dam ja to da padne u vodu jer mahala živi u tegli pa joj poklopac nebo.
I što babo, sina od šesnaest godina pitaš ima li curu i budeš ponosan ako ima, kada meni ne dozvoljavaš isto?
Što babo brat samo uzme ključeve od auta i ode negdje da se ni ne javi, a ja moram da pitam kad hoću na kafu sa drugaricom?
Što babo brat ne mora da sredi svoju sobu već mene šalješ da to uradim za njega?
Što nas babo tretiraš drugačije samo zato što nismo istog spola?
Davno su, roditelji dragi, prošla ta vremena. U takvom vremenu ste vi odrasli ali shvatite da ja ne odrastam. Kako prolazi vrijeme, prolaze i običaji i tradicije.
Na svijetu ne bi bilo sretnije osobe od mene samo da to razumijete. Kada biste razumjeli i pokušali da se prilagodite meni kao ja vama, naši odnosi bi bili mnogo zdraviji i otvoreniji.
Želite da budemo prijatelji sa vama i da vam ništa ne krijemo? Morate onda za to da se potrudite. Većina tinejdžera kada je u problemu, krije od roditelja i ne želi, od straha, da priča sa njima. Taj ste strah vi usadili djeci od malena svojim zabranama, kaznama, ne smiješ ovo, ne smiješ ono, nemoj da te vidim ovo, ne daj Bože da ono…
Razmislite malo i budite roditelji kojima će djeca sve reći i koji će u roditeljima vidjeti prijatelja i podršku a ne samo autoritet.
Nemojte živjeti u prošlom vremenu jer prošlo vrijeme je iza nas. Sada su druga vremena i svijet se mijenja. Ne odgajaju se djeca više kao prije, jer život danas nije ni blizu životu prije. Vaše djetinjstvo i naše djetinjstvo su dva različita svijeta. Otvorite svoj um, nikad nije kasno za promjene. Ako me vi, najdraži moji, jedini moji, podržite u tome što sebi izaberem, pomoći ćete mi. Puno lakše ću sve proći. Ako ne možete, ja ću ipak svojim putem. Sa ili bez vaše podrške, neću odustati od svojih snova jer su oni ono za šta ja živim. Volim ja vas, roditelji moji, ali sebe ipak volim malo više.

— Svi stavovi i mišljenja izraženi u tekstu su isključivo autorova i ne odražavaju uredničku politiku platforme Hoću.ba. —

(Visited 7 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments