Ostani ovdje, klasje moje!?

9 sep
Marina Cvijetić

Zaposlenje, loša sreća ili besposličarenje? Samo ostaje nada da državni budžet ne plovi u ekonomsko-socijalni krah trećeg sloja stanovništva?

O čemu misli tvoja glava? Karti za Zapad ili paroli – ostani ovdje, klasje moje!?

 

Lijepo je razmišljat o stalnom zaposlenju na području Bosne i Hercegovine i stalno držat  oči širom otvorene da ne bi slučajno promakla neka opcija za zaposlenje na kultnim sajtovima Agencije Spektar ili ti na Job.ba. Kada dobijemo željenu opciju intervjua i uspjemo se zaposlit često ne zasigurno, stalno smo pod pritiskom i  stresom. Često nam drugi ulete u kadar boreći se da nas smaknu sa pretpostvaljenog mjesta. Naša harizma mami, nekome smo  trn u oku  pa ne može smirit znatiželju, dok nam diktator šef  ne oduzme pravo na rad i uživa u svom naumu pušeći, omiljene Chesterfield cigare…

Naša zemlja je takva, svako se svakom lažno raduje i čestita, a dubini duše čeka se na otkaze i uživa se u tuđoj nedađi  ili je to samo varka?!

Kada napokon dobijemo šah- mat padne nam mrak na oči jer shvatimo da sreća zaposlenja kratko traje. Nikada nismo bili imuni na tuđe spletke i komentare. Nikada nismo bili jaki da se izborimo sa jačima od sebe pa plane temperament i zezne mogućnost pridruživanja vladajućoj koaliciji.

Maksime, ugasi cigaretu i razmisljaj o karti za Zapad jer sve tvoje nije tvoje i ništa nije stvarno što izgleda super dobro na prvi pogled. Bolje otiđi i traži sigurni dom i sklonište tamo  gdje se može slobodno disati i plućima izdahnut tegobe.

Jer sve je varijabilno…

Ova zemlja je prelijepa, ali narod pohlepan i  cipela svaka je teška. Znoj, rad i zalaganje nisu cijenjeni kao nekada. Sve se plaća, mora se dobro pazit na čiji asflat se gazi da bi se  opstalo na crnom tržištu visokih očekivanja.

Samo parola : Ostati svoj i ne gubit  sunčani odsjaj iz vida. Svako jutro Grand kafa omami mirisom i uljepša jutro. Šta dalje?!

Odzvanja ludi glas u glavi:

O čemu misli tvoja glava? Karti za Zapad ili paroli – ostani ovdje, klasje moje!?

Držimo pravac, ne mogu naočale da zamagle pogled prema zapadu. Plava pučine se nazire i do  morske obale, dug je put ali isplati se pješačiti tamo počinje duga sreće. Karta za Zapad, šah-mat. Salve!

—Svi stavovi i mišljenja izraženi u tekstu su isključivo autorova i ne odražavaju uredničku politiku platforme Hoću.ba. —

(Visited 27 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments