Očistimo Zemlju-sačuvajmo zdravlje

25 jun
Tina Kovačević

Poštovani čovječe, da li si svjestan svog bitisanja na Zemlji? Ako jesi pomozi joj! Ugrožena je! Kriv si! Još uvijek imaš vremena! Razmisli! Potrudi se!

Moje ime je Tina Kovačević. Učenica sam osnovne škole. Obožavam biologiju jer volim sve što se bavi životom. Neprestani savjeti naše nastavnice Milice tjeraju nas da o prirodi učimo u prirodi. Živim na selu, trebalo bi u zaštićenoj prirodi. Ali bojim se da nije tako. Na časovima biologije dobili smo zadatak da na određenom ekosistemu posmatramo životna doba i bilježimo promjne. To može da izgleda ovako.

Jesen 2020.godine je bila čarobna i zlatna. Zar ne izgleda čarobno?

Očekujem veselo proljeće. Naravno, behar i cvrkut ptica. Ali ne i ovo što je iza lijepog! Užas! Otpad!

Zar je ovo ostalo od čarobne jeseni?! Oh, moramo djelovati! Šta mi možemo uraditi!

Pa mi to u školi već radimo! Razvijamo svijest! Razdvajamo otpad! Recikliramo plastiku!

Mi djelujemo! Animiramo i druge! Imamo podršku i rezultate! Kraj ove priče je lijep! Učinimo ljepšom i našu planetu!

U sklopu najvećeg globalnog programa za obrazovanje o zaštiti životne sredine Eko-škole održano je i posebno takmičenje Mladi Eko Reporteri. Ovo takmičenje se provodi u blizu 45 zemalja s ciljem da angažira mlade od 11-18 godina da istražuju pitanja i probleme zaštite okoliša i izvještavaju o njima kroz pisani, fotografski ili video zapis, a kad god je moguće, da predlože i rješenja.

Zahvaljujući kompaniji EKOPAK – prvom ovlaštenom operateru sistema upravljanja ambalažnim otpadom, ZEOS eko-sistemu – prvom operateru sistema upravljanja otpadnom električnom i elektronskom opremom u Bosni i Hercegovini, i drugim partnerima Eko-škole su počele sa radom krajem 2018. godine i danas uključuju 33 osnovne škole i 27 srednjih škola iz cijele zemlje.

(Visited 3 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments