(Ne)voljena žena

2 jul
Nikolina Rosuljaš

Bivala je ona budala. Tamo gdje su joj govorili da prikoči dodavala je gas. Razum ostavljala po strani, žudila za nečim što će joj zagrijati srce, a često nije dobijala ni toplu postelju. Onda bi se zapitala dokle li će tako, tražila sebi mane, opravdavala one koji nisu zaslužili ni njen pogled. Katkad im se i prepuštala, znajući da će je napustiti. Bila je ona svjesna svega, a glumila je da ne zna, misleći da će tako biti lakše.Ali nije bilo.
Griješila je, strastveno i amaterski, dizala se ponosno i nastavljala dalje gdje bi mnogi posustali. Dijelili su joj epitete, olako kao i pohotne poglede, oni koji ne bi mogli ni ruku da joj poljube. Gdje je ona gazila objema nogama, druge ne bi uspjele ni prstom. Mogla je noćima da im citira Šantića, jutrima da imitira Isidoru Dankan-bilo bi uzalud kad nije bilo Jesenjina da je opjeva. Subotom je mogla u kafani dočekivati svitanje. Kako da oni znaju šta da rade s nekom poput nje? Zato bi joj i ostavljali lažne poruke, kada je jutrom dočeka praznina, na koje bi se nasmiješila govoreći sebi da je budalasta.
Neki dan sam razgovarala sa njom.
Kaže da se sad opametila.
Kaže da više ne traga za ljubavlju, sama je stvara.
Kaže da se više ne prepušta strastima.
Priča mi sve to, a ja čujem podrhtavanje u glasu. Dugo se borila sa svojim karakterom, krotila ga. Valjda to tako s godinama ide, ali još uvijek joj oči zaiskre vragolasto na sjećanja. I dalje ima karmin za zarazni osmijeh i ajlajner za zavodljive oči.
Ispriča mi još poneku uspomenu, zakopča mi dugme od košulje i rastasmo se.
A ja ne stigoh da je upitam kako to da takvu ženu zaobiđe ljubav. Možda je zbog jedne bolne i ostala sama. Otkopčah ja ono dugme, nasmijah se strancu preko puta i uzeh penkalo da zapišem kako je jednu ženu volio svako, a nije je volio niko.

— Svi stavovi i mišljenja izraženi u tekstu su isključivo autorova i ne odražavaju uredničku politiku platforme Hoću.ba. —

(Visited 24 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments