Na granici ljudske sebičnosti

22 aug
Zuhra Ismić

  Dvije rijeke protiču kroz naš grad, rijeka Bosna i rijeka Fojnica.U prošlosti rijeke su bile oaza čistoće i prirodna pluća grada, i najljepša dekoracija kraljevskog grada. Vremenom, zbog ljudske nepažnje, slučajnošću, i sebičnošću naše dvije vodene ljepotice postale su žrtva spontanog i nepopravljivog uništenja i zagađenja.

Ova fotografija svjedoči o ljudskoj surovosti i sebičnosti praćena pohlepom proizvođača i industrijskih pogona iz susjednih gradova, Kiseljak i Kreševo.

  Glavni zagađivači rijeke Fojnice, značajno zagađenje pritoka rijeke Bosne su dvije kompanije građevinskog materijala „STAMAL“ iz Kreševa, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom građevinskih materijala i kompanija „Transport beton“ iz Kiseljaka.Njihova ekološki neprihvatljiva postrojenja za proizvodnju malih i velikih građevinskih materijala smještena su tik uz riječno korito s direktno postavljenim ispiranjem bazena.Sirovina koja se koristi za proizvodnju pere se u tim slivovima nakon čega se sva otpadna voda bez ikakvih filtera i ekoloških postupaka ispušta u rijeku koja je nekada imala i rakove kao stanovnike.

  Kao s mnogo stvari u Bosni i Hercegovini, rješenje mora proizići iz zakonodavnog i zakonskog rješavanja problema zaštite okoliša i sustavnog uništavanja našeg najvećeg blaga, vode.Inspekcijske akcije moraju se poboljšati s mogućnošću prijavljivanja teškog zagađenja od strane stanovnika ili svjedoka takve prakse.Pozicioniranje kamera i moderne tehnologije bilo bi dodatno rješenje koje bi otkrilo izravne zagađivače.Iz populacijske perspektive početni korak bi bio povećati svijest o potrošnim resursima naših rijeka čije uništavanje može trajno dovesti do uništenja čitavog ekosistema i nas kao ljudske rase.                                                                                                                                  

OŠ “Safvet-beg Bašagić, Visoko

Natjecanje Mladi Eko Reporteri je dio najveceg licenciranog globalnog programa za zaštitu životne sredine ,,Eko-Škole” , kojeg implementira MUNJA u partnerstvu s Ekopakom, Zeosom i Coca-Colom u BiH

(Visited 3 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments