Melanholija

3 okt
Nejra Čehajić

Gledao sam u njene pocijepane farmerke. Virila je nježna koža njenih koljena, samim tim bila je vidljiva svima. Ta rupa na njenim pantalonama ličila mi je na onu veliku rupu u mom srcu.
Bila je lahko vidljiva, ali samo rijetki bi ju opazili, opipali ili se čak zapitali otkud ona tu.
Gledao sam kako mi rukama objašnjava neki veliki problem, ali riječi nisu dopirale do mojih ušiju. Uvijek je govorila kako sam stran, kako sam odsutan, a ja bih se pravdao da bivam umoran zbog posla, zbog prijatelja koji od mene očekuju mnogo. Znao sam i znala je koliko tu neistine ima. Boljela me je rupa u mom srcu. Možda se pitate kako me boli nešto čega nema? Kako me boli prazan prstor? Ne bih vam znao objasniti, možda to čak i nije bol, možda je samo neobično naići na pukotinu tamo gdje je sve povezano tkivom.
Ne tako davno, šetali smo ulicama kao da ne postoji sutra, kao da ne postoje dva života koja smo ostavili kući i koji čekaju na naš povratak. Kao da ne postoji hrpa papira koja treba da bude pregledana do jutra u mojoj aktovci i kao da ne postoji gitara u njenoj kući koja jedva čeka da njene žice opet budu milovane. Njena razbarušena crvena kosa plesala je na vjetru, njene izlizane leviske i zelene starke harmonično su koračale. Kao da su pločnici plesali pod njenim dodirom. Ona je zaista bila hodajuća melodija koja je upotpunjavala pjesmu mog života.
Načini naših života nisu se podudarili, njena neozbiljnost bila je strana mojoj ozbiljnosti. I uzalud. To je bilo ono na oko vidljivo, a nevidljiva je bila sva ljubav koja se osjećala u našim pogledima, našim dodirima…
Zurio sam u praznu čašu, dok mi je još jedan viski sipala djevojka s druge strane šanka. Prevrtao sam čašu u ruci i shvatao koliko daleko idem, odnosno koliko se daleko vraćam, da li će me baš svaka rupa na hlačama, na čarapama, na tenisicama podsjetiti na duševnu rupu u meni i zašto već jednom ne naučim živjeti s njom. Rupičast i sretan.

 

— Svi stavovi i mišljenja izraženi u tekstu su isključivo autorova i ne odražavaju uredničku politiku platforme Hoću.ba. —

(Visited 5 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments