Maštanje u putu

7 apr
Asja Spahalić

Na prometnoj cesti koja je vodila ka centru grada, zaustavljeni saobraćaj širio je buku i prljao vazduh svojim otpadnim gasom. Sunce je grijalo vozila čije klime su neumorno radile umirujući barem malo iznervirane vozače koji su se naslonili na trube.

Muškarci su zavrtali rukave uskih košulja i otkopčavali dugmad kragni dok su žene popravljale znojem razmazanu šminku i izvinjavale se svojim prijateljicama na mobitel što kasne na kahvu.

Samo u ponekom usijanom oklopu su se novopečeni vozači srednjoškolci zabavljali uz glasnu muziku koja je zaglušivala zvukove upaljenih motora.

Dječak na zadnjem sjedištu je podigao pogled sa svoga tableta jer mu se učitavao novi level online igrice, a internet mu je usporavao zbog toga što se neko prikačio na njegovu mrežu pošto nije imala šifre, a nije smio pitati oznojenog i iznerviranog oca da je napravi.

Zadivljeno je objesio vilicu kada mu je hlad napravio tijelo veličanstvenog crnog konja koji se probijao između prislino zaustavljenih auta i praznog trotoara. Još više ga je zadivio jahač ogrnut crnim plaštem sa crnom kapuljačom pa mu nije mogao vidjeti lica.

Da je mogao, znao bi da je jahač zapravo djevojka i da je malkice skrenuo pogled sa nje i njenog konja ugledao bi i crnog, krupnog psa koji ih je pratio.

Taj prizor starog i novog prijevoza nije bio ništa neobično za taj napredni grad.

Djevojka na konju je već dugo tu živjela i zahvaljujući svome ocu koji je bio gradonačelnik mogla je neometeno da jaše ulicama.

A konj kao da je bio slijep na sva užasavajuća metalna čudovišta oko njega i gluh na zaglušujuću buku kojom sa ga ta čudovišta htjela zaplašiti.

Djevojka je mirno jahala, nemajući potrebu ni da ga usmjerava, ni da doziva psa da ih prati.

Njih troje su bili u savršenom skladu i savršenom dogovoru u svome putovanju ka avanturi.

— Svi stavovi i mišljenja izraženi u tekstu su isključivo autorova i ne odražavaju uredničku politiku platforme Hoću.ba. —

(Visited 2 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments