P.S. Voli vas vaša “mala” buntovnica

26 sep
Nerma Džaferović

P.S. Voli vas vaša „mala“ buntovnica

Nosila si me 9 mjeseci u stomaku i još 18 godina na grbači zajedno s ocem.Ne slušaj ih, majko, kada kažu da su žene krhke, slabiji pol. Ali, majko, ne zamjeri im. Ne znaju oni, majko, kako je to 9 mjeseci nositi novi život u sebi. Ne znaju oni, kako je to trpiti porođajne bolove nekoliko sati i osjećati takvu bol, ravnu probadanju 100 noževa istovremeno, a ujedno, osjećati i takvu sreću. Ne znaju oni, majko, kako je godinu dana imati neprospavane noći dok bdiješ nad nekim, hraniš ga, presvlačiš, brineš se. Ma lažem, ne samo godinu dana, nego čitav život brinuti se, ne spavati i osjećati bol onda kada i tvoje dijete to osjeća, prolaziti kroz sve njegove probleme kao da su tvoji. Zato, majko, ne slušaj ih. Jača si ti nego što misliš, želim da to znaš uvijek.

Oče, bio si snažna ruka koja me milovala, bio si stijena onda kada sam ja bila najveći val u okeanu, okeanu zvanom život. Ne slušaj ih, oče, kada kažu da muškarac ne smije biti nježan, osjećajan. Pravi muškarac može biti sve, i snažan, jak, grub i nježan, emotivan onda kada to treba. Ali oče, ne zamjeri im. Ne znaju oni, oče, kako je to biti glava porodice. Ne znaju oni, kako je to držati na leđima dvoje ili više ljudi. Ne znaju oni, oče, kako je to biti stijena u valovitom okeanu, a to si ti bio meni, ovih 18 godina. Zato, oče, ne slušaj ih. Snažniji si ti mnogo više nego što misliš, u duši. Želim da to znaš uvijek.

Prelazili ste preko mog hirovitog ponašanja, lupanja vratima onda kada nešto nije kako želim, i dernjave, a naposlijetku, plača poput malog djeteta. Znam da sam ponekad i griješila, ali ne zamjerite mi, ne ljutite se. Ipak, ja ovaj život nisam ranije imala priliku da proživim, sve mi je ovo novo. A naposlijetku, svaka moja greška je tu da me nauči nečemu, jer da ne griješimo, ne bismo znali ni šta je ono što je ispravno. Zažmirili ste ponekad, na moje kasne dolaske kući. Ne biste se ljutili ponekad ni kada bi došla pripita iz noćnog izlaska, iako sam vam govorila da sam pila samo sok. Vječito me odavao moj smijeh i moja pričljivost, koja je i inače bila česta kod mene. Niste vikali kada dobijem keca iz matematike iako ste znali da nisam ništa vježbala, a mogla sam. Znali ste da me matematika smara i da mi nije zanimljiva. Često ste mi davali skupocjene poklone, one najvrijednije, ljubav i poštovanje. Naučili ste me da ljude dijelim samo na dobre i loše, a od mene ste napravili čovjeka. Na tome sam vam najviše zahvalna. Naučili ste me da je svijet prepun idiota i manipulatora, i da ih se čuvam, da razmišljam svojom glavom i ne budem mala naivna djevojčica, jer ste mi uvijek govorili da sam jaka, sposobna djevojka. Naučili ste me da uvijek kažem ono što mislim, pa nek’ sve ide do vraga! Pustili ste me da odrastem, ali da u duši uvijek ostane vaše malo dijete. Znate da sam tvrdoglava, da sam odlučna i ambiciozna. Znate da sam rođena buntovnica, u konstantnoj borbi protiv vjetrenjača. Nekada pobijedim, nekada naučim. Znate da uvijek dobijem ono što želim ako dovoljno radim za to. Zbog toga, uvijek ste me gurali naprijed, bili vjetar za moje jedro. Puštali ste me da putujem, često.Znam da ste brinuli, kada putujem daleko, kada idem sama i na više dana negdje. Žao mi je što sam vam bila briga, ponekad, a možda i uvijek ona misao zarobljena u glavi. Ispraćali ste me na buseve, rano ujutro. Dočekivali ste me širom otvorenih ruku.

„Pamet u glavu, pazi šta radiš, čuvaj se, molim te.“

Niste vi, oče, majko, mene samo na obična putovanja ispraćali, ispraćali ste me na buseve, vozove, avione – putovanja života. Mi zapravo, čitav život putujemo, sami sebi određujemo rutu našeg putovanja. Nekad naš autobus skrene u pogrešan pravac, nekada nas odvede tamo gdje nismo baš htjeli, ali naposlijetku, stignemo tamo gdje trebamo.

Hvala vam što ste ovih 18 godina bili moj autobus i vodili me, kroz život.

P.S. Voli vas vaša „mala“buntovnica.

— Svi stavovi i mišljenja izraženi u tekstu su isključivo autorova i ne odražavaju uredničku politiku platforme Hoću.ba. —

 

(Visited 4 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments