Ljepotica Bosne i Hercegovine

9 jun
Ada Avdagić

Vodopad Kozice se nalazi desetak kilometara od Fojnice. Asfaltirani put se proteže do raskrsnice sela Dragačići i Vladavići odakle počinje makadam. S obzirom na česte kiše put je oštećen i blatnjav. Prvi susret sa slapovima je fascinantan. Ljepota predjela je očaravajuća. Prirodu ovdje možete doživjeti u njenom punom obliku i svojski se odmoriti od buke. Kod slapova na manjem platou je kutak za posjetioce – hladnjak, korito sa izvorskom vodom. Slapovi se vide sa vidikovca na uređenoj stazi. Svi oni koji žele da se spuste u njihovo podnožje moraju biti oprezni zbog strmog i klizavog terena.

U sklopu najvećeg globalnog programa za obrazovanje o zaštiti životne sredine Eko-škole održano je i posebno takmičenje Mladi Eko Reporteri. Ovo takmičenje se provodi u blizu 45 zemalja s ciljem da angažira mlade od 11-18 godina da istražuju pitanja i probleme zaštite okoliša i izvještavaju o njima kroz pisani, fotografski ili video zapis, a kad god je moguće, da predlože i rješenja.

Zahvaljujući kompaniji EKOPAK – prvom ovlaštenom operateru sistema upravljanja ambalažnim otpadom, ZEOS eko-sistemu – prvom operateru sistema upravljanja otpadnom električnom i elektronskom opremom u Bosni i Hercegovini, i drugim partnerima Eko-škole su počele sa radom krajem 2018. godine i danas uključuju 33 osnovne škole i 27 srednjih škola iz cijele zemlje. 

 

(Visited 4 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments