Lisabon (Portugal)

15 apr
Emina Mujanić

Od svih gradova koje sam do sada posjetila Lisabon mi je s razlogom među top tri. Grad odiše ljepotom, raznolikošću, dobrom vibrom, energijom i naravno morem. Ljudi su toliko opušteni i imam osjećaj da nigdje nisam vidjela više mješanih brakova ili veza kao ovdje, što znači da se osjećate potpuno slobodno tu i da grad ruši apsolutno sve predrasude. O portugalskom jeziku da ne pišem, najseksi jezik ikad.

U nastavku pročitajte neke zanimljive činjenice o Lisabonu i mjesta koje ne smijete propustiti ukoliko se nađete ovdje.

Počećemo sa Trgom Rossio ili kako se još naziva Trg Pedra IV. Na trgu nalazi prelijepa fontana i statua Pedra IV. To je  jedan od najpoznatijih trgova u gradu i mjesto za susret mnogih lokalaca, ali i turista.

Trg Rossio, Lisabon

Barrio Alto u Lisabonu je elegantni dio grada gdje možete čuti fado, poznatu portugalsku muziku, sjesti u neke od kafića i okusiti pravi portugalski život i uživati u tradicionalnoj hrani i piću. Osim toga to je i najidealnije mjesto u Lisabonu gdje možete posmatrati zalazak sunca.

Barrio Alto
Kažu da je upravo Lisabon grad u Evropi koji ima najviše grafita

Alfama je najstariji dio grada poznat po svojim uskim uličicama. Tu se nalazi poznata Se katedrala koja predstavlja najstariju crkvu u gradu. Sagrađena je u romanskom stilu još u 12. vijeku. Ulaz u katedrau je besplatan, dok se na ulazak na određena mjesta unutar katedrale plaća oko 2.50 eura.
Prije je to bila siromašna četvrt koju su naseljavali ribari arapskog porijekla, a sada vrvi od turista na svakom koraku. Sastavni dio Alfame je svakako i vidikovac Miradouro de Santa Luzia odakle možete uhvatiti predivne fotografije.

Miradouro de Santa Luiza

Tramvajska linija 28 vas vodi na nezaboravnu  vožnja tamvajem kroz najuže Lisabonske ulice i daje vam priliku da upoznate grad i njegove najskrivenije dijelove. Ukoliko se nađete u ovom gradu uhvatite tramvaj 28, nećete se pokajati!

Tramvajska linija 28

Praça do Comércio je napoznatiji i najprometniji trg u gradu koji ustvari predstavlja gradsku kapiju sa nevjerovatnim  pogledom na rijeku Tejo. Tu imate priliku da prođete kroz veličanstveni Trijumfalni luk na kojem stoje uklesani likovi na koje su Portugalci itekako ponosni kao npr. Vasco da Gama, Markiz de Pombal i mnogi drugi.
Prolazeći ovom ulicom imate osjećaj da hodate najveselijm i najenergičnijim dijelom grada, cijelim putem se proseže ulična umjetnost, a uz sve to mazi vas vjetar koji nailazi iz pravca rijeke Tejo . Nevjerovatan osjećaj spokojnosti, lagodnosti i ljepote. Jednistavno se riječima ne može dočarati.
Lisabon je 1755.godine pogodio strašan zemljotres koji je pogodio veći dio grada, te se na ovom trgu može naći i bronzana statua kralja Josea koji je u to vrijeme bio na vlasti. U blizini se nalazi i najstariji kafić u Lisabonu „Martinho de Arcada“.

U pozadini možete vidjeti veličanstveni Trijumfalni luk

Belem toranj je sagrađen u 16.vijeku i isprva se korstio kao utvđenje i zašita grada. Još jedna građevina u Portugalu koja je uvrštena u UNESCO-vu svjetsku baštinu. Belem je jedan od napoznatijih simbola grada i nalazi se na već pomenutoj rijeci Tejo. Ulaz se plaća 5 eura.

Belem toranj

Spomenik otkrićima (Padrão dos Descobrimentos) se nalazi svega nekoliko koraka od Belem tornja i predstavlja veliku isklesanu statuu Vasca da Game i njegovih moreplovaca koji su išli u ekspedicije upravo sa tog mjesta.

Spomenik otkrićima

Najduži mosta u Evropi je upravo u ovom gradu, most Vasca da Gamepodjeća na Golden Gate u San Francisku, tako da na trenutak možete zamisliti da ste u Kaliforniji.

Evropski Golden Gate

Pored ovoga možete zamisliti i da ste ni manje, ni više nego u Brazilu. Isus koji drži ispružene ruke, zvuči poznato zar ne? To je ta statua na ulazu u Lisabon, baš kao ona u Rio de Janeiru.

Na kraju ćemo priču zaokružiti sa Pasteles de Belem ili tradicionalnim portugalskim kolačićima. To je nešto što jednostavno morate probati u Lisabonu. Njihovi tradicionalni kolačići su odličan izbor za sve slatkoljupce i jednostavno su preukuuusni.

Muito obrigado Portugal!

— Svi stavovi i mišljenja izraženi u tekstu su isključivo autorova i ne odražavaju uredničku politiku platforme Hoću.ba. —

(Visited 10 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments

Autor Admin