Kozice, mjesto gdje počinje i završava jedan od najljepših puteva na svijetu

5 jul
Esma Kukuruz

Zbog bogatstva svojih prirodnih ljepota, Fojnica bi trebala biti upisana u sve turističke mape svijeta.Iako je najpoznatija po banjskom liječilištu, Fojnica krije i Franjevačkom samostanu izgrađenom u 14. vijeku, Fojnica krije i brojne prirodne ljepote među kojima su i Prokoško jezero i slapovi Kozice.

Zbog svoje nepristupačnosti, slapovi su Kozice malo poznata destinacija, uprkos tome što se ima mnogo toga vidjeti i doživjeti.Ovaj očaravajući dragulj se nalazi 10km od Fojnice. U hladu stoljetnih šuma , niz strme se litice obrušava kristalno čista voda, tri manja i dva veća slapa visine 20m. Mir koji se tu može naći narušava tek huk vode koja se obrušava niz fascinantne stijene.

U sklopu najvećeg globalnog programa za obrazovanje o zaštiti životne sredine Eko-škole održano je i posebno takmičenje Mladi Eko Reporteri. Ovo takmičenje se provodi u blizu 45 zemalja s ciljem da angažira mlade od 11-18 godina da istražuju pitanja i probleme zaštite okoliša i izvještavaju o njima kroz pisani, fotografski ili video zapis, a kad god je moguće, da predlože i rješenja.

Zahvaljujući kompaniji EKOPAK – prvom ovlaštenom operateru sistema upravljanja ambalažnim otpadom, ZEOS eko-sistemu – prvom operateru sistema upravljanja otpadnom električnom i elektronskom opremom u Bosni i Hercegovini, i drugim partnerima Eko-škole su počele sa radom krajem 2018. godine i danas uključuju 33 osnovne škole i 27 srednjih škola iz cijele zemlje. 

(Visited 9 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments