Klimatske promjene u mom zavičaju

8 jun
Andrea Kulašević

Trenutno, moj svijet je moje selo Seljani, blizu Rogatice. U periodu od tačno godinu dana, uočila sam značajnu promjenu klime. Na prvoj slici je april 2020, a na drugoj april 2021.godine. Stariji pričaju da su te razlike još veće ako se prate u dužem periodu. Kao posljedica ovih dešavanja, javlja se promjena količine i kvaliteta vode u obližnjem potoku, mijenja se mogućnost uzgoja poljoprivrednih proizvoda, veliki broj pčelara ima problema sa uzgojem meda.
Ako globalno svjetsko otopljavanje donosi ovolike promjene u mom mikrosvijetu, mogu da zamislim i da se zabrinem šta se sve dešava sa Zemljom. Ovo je apel da čuvamo jedino mjesto na kojem možemo da živimo!

U sklopu najvećeg globalnog programa za obrazovanje o zaštiti životne sredine Eko-škole održano je i posebno takmičenje Mladi Eko Reporteri. Ovo takmičenje se provodi u blizu 45 zemalja s ciljem da angažira mlade od 11-18 godina da istražuju pitanja i probleme zaštite okoliša i izvještavaju o njima kroz pisani, fotografski ili video zapis, a kad god je moguće, da predlože i rješenja.

Zahvaljujući kompaniji EKOPAK – prvom ovlaštenom operateru sistema upravljanja ambalažnim otpadom, ZEOS eko-sistemu – prvom operateru sistema upravljanja otpadnom električnom i elektronskom opremom u Bosni i Hercegovini, i drugim partnerima Eko-škole su počele sa radom krajem 2018. godine i danas uključuju 33 osnovne škole i 27 srednjih škola iz cijele zemlje. 

(Visited 2 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments