Jeste li već posjetili jedno od najljepših jezera u Evropi?

24 jun
Muhamed Džabija

Ramsko je jezero akumulacijsko i nerijetko se svrstava među najljepša u Evropi. Smješteno je u gornjeramskoj kotlini na području opštine Prozor Rama. Područje je ograničeno strmim vijencem planinskih masiva Raduše, Makljena, Ljubuše i Vrana.

Slivno područje predstavlja početak Jadranskog sliva pa je voda koja dolazi u jezero čista i izvrsne kakvoće. Posebnu ljepotu jezeru daju njegovi otoci i poluotoci, a najpoznatiji je Šćit koji svojim oblikom podsjeća na gitaru.

Voda je veoma bogata ribom pa je idealno za sportski ribolov. Kako bi se istakla njegova važnost uoči Svjetskog dana voda, Ramsko je jezero ove godine dobilo i počasnu poštansku markicu.

Pogled na jedno od najčišćih jezera evropskog kontinenta

Nigdje tako bistre vode

Suton na Ramskom jezeru

U sklopu najvećeg globalnog programa za obrazovanje o zaštiti životne sredine Eko-škole održano je i posebno takmičenje Mladi Eko Reporteri. Ovo takmičenje se provodi u blizu 45 zemalja s ciljem da angažira mlade od 11-18 godina da istražuju pitanja i probleme zaštite okoliša i izvještavaju o njima kroz pisani, fotografski ili video zapis, a kad god je moguće, da predlože i rješenja.

Zahvaljujući kompaniji EKOPAK – prvom ovlaštenom operateru sistema upravljanja ambalažnim otpadom, ZEOS eko-sistemu – prvom operateru sistema upravljanja otpadnom električnom i elektronskom opremom u Bosni i Hercegovini, i drugim partnerima Eko-škole su počele sa radom krajem 2018. godine i danas uključuju 33 osnovne škole i 27 srednjih škola iz cijele zemlje.

(Visited 5 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments