Ja (ni)sam dama

20 jan
Anonimno

I neću da budem dama. I neću da šutim. I neću da kratim jezik, već kosu. I neću da čekam. Ni glupi autobus, ni u redu za prokletu piletinu. Ni da žurim na predavanje, ni da stignem na žurku. I neću da čekam da se život desi, hoću da budem život, i da ga živim, onako kako JA hoću. Ne onako kako je tamo neko rekao da je društveno prihvatljivo za jednu djevojku. I neću da sjedim kao “dama”, jer dama najmanje mora da sjedi skupljenih nogu. I neću da budem kurva jer sam te iste raširila dok sjedim, jer mi je udobnije tako. I neću da imam dugu kosu, jer žensko tako mora. Ništa ja ne moram. Ništa ti ne moraš pile moje. Ne moraš da studiraš jer eto, žensko mora da ima školu. Moraš, “moraš”, samo da radiš na sebi. A škola nema nikakve veze s tim. Ne želim da mi iko zabrani i jedan porok, jer nije ženstveno. Nije ni muževno da svoju ljubav ostaviš kući uplakanu, i odeš u kafanu, pa to i dalje radite.
Zašto ne mogu da igram fudbal, treniram boks, vozim autobus? Ne zato jer sam slabija nego tamo neko muško, već jer to isto muško ne može da prihvati da sve to mogu mnogo bolje od njega.
Zašto bih pokrivala svoje tijelo XL majicom, a ti slikao svoje za Instagram? Zašto sam kamenjarka ako popijem 8 piva, a ti si mortus nakon 3? I šta ako sam uvijek u crnom? Vjeruj da imam mnogo šareniji um od svih tvojih ortaka. I šta ako glasno pričam, a još glasnije se smijem . Šta ako neću da ti skuham ogavni ručak već da vozim motor. Šta ako se ne uklapam u vaš okvir savršene žene. Šta ako cmizdrim za sve. Šta ako psujem dok milujem psa i gasim posljednji čik. Pa i ako ti puslužim to isto pivo u kafani, ne znači da smiješ ni da me pogledaš pogrešno, kamoli dodirneš.
I da, ne miješaj moj PMS sa mojim temperamentom. Jer ne želim da budem dama, tako da ću te bez problema poslati do đavola. Čak i onda kad pretjeram s ajlajnerom.

— Svi stavovi i mišljenja izraženi u tekstu su isključivo autorova i ne odražavaju uredničku politiku platforme Hoću.ba. —

(Visited 3 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments