Iznenađenje sunca i sumraka

11 sep
Anesa Ramić

Znam da će uskoro pasti noć, ali pogled još leži na predivnom obzorju. Sunce se već spustilo iza najvećeg drveća I kao da je o koncu vezano, svakog trena trebalo je pasti iza brda. Nisam se dala iznenaditi, ali me ipak brzina događaja iznenadila. Ostala sam zapanjena kada se žuta kugla izgubila iza
tamnog brda. Sve što je ostalo od njegova sjaja bila je rumen koja je postajala sve blijeđa. Sjenke su postajala sve duže I sve više su se izdužavale. Tako je suprotna strana postala crna, rumena I plava.
Dolinom se šetao sumrak, koji se zavlačio I u najzabačenije kutke, krećući se prema vrhovima. Mislila sam da me I to neće iznenaditi. Ali jeste. Rumenila je nestalo, a preko njega se navukao bijeli veo. To se dan vjenčavao sa sumrakom. Noćni pokrivač spušta se neprimjetno kao da se bojao dodirnuti zemlju. Na nebu se pojavila tek poneka zvijezda I bijeli Mjesec nijemi svjedok događaja. Tama je uzela maha I privukla se čak I do mene. Ali nisam odustajala. Željela sam da vidim rađanje noći kao što sam vidjela vjenčavanje dana I sumraka. Sjela sam u travu I slušala cvrčke okolo, nićni život insekata I posmatrala.
Mjesec je bio sve sjajniji I na nebu je bilo sve više zvijezda.Svijetla su se palila I učinilo mi se da se rađao dan, a ne noć. Kada je postalo hladno ustala sam i vratila se kući. U sjećanju će mi ostati ‘’iznenađenje’’ sunca I sumraka.

— Svi stavovi i mišljenja izraženi u tekstu su isključivo autorova i ne odražavaju uredničku politiku platforme Hoću.ba. —

(Visited 4 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments