Hvala na pitanju

11 jan
Belma Palavra

Odličan trik – odgovor koji to zapravo nije, a ipak ste nešto odgovorili na to najčešće postavljano pitanje “kako si”.

Metod koji ti omogućava da daš sasvim pristojan odgovor, a istovremeno štiti i tebe od mojih problema (neka, sigurna sam da imaš i ti svoje), a i mene od objašnjenja koja nemaju svrhu.

O čemu se radi?

Znaš ono kad si iz nekog razloga totalno neraspoložena – nikakva, pa nekoga sretneš i pita te “kako si”, a ti samo kažeš “hvala na pitanju” i kraj rečenice.
Dalje ide “kako si ti, šta ima novo” i sl.
Uglavnom, tvog odgovara na pitanje nema.
A zašto nema, zašto jednostavno ne odgovoriš? Ne mora uvijek biti sve super i dobro, ljudi ionako većinom kažu “ma onako vala, evo trka-frka, ništa, standardno” i sl.

Naravno da ne želiš odgovoriti, jer kad nisi raspoložena za razgovor, nisi ni za objašnjenja.

Osim toga, dovoljno si obazriva da ne želiš još nekome pokvariti dan jer tebi baš i nije dobar danas, a opet ne zeliš ni da lažeš ljudima, pa onda odgovoriš tako da zapravo nisi ni odgovorila ni ignorisala pitanje.

To je uloga odgovora “hvala na pitanju” i tačka.

Zato, ako to nekad čujete od nekoga, nemojte dalje insistirati, poštujte tuđu muku i želju da vas poštedi patetike i svojih problema.

Cijenim taj potez kad se desi u društvu u kojem je najnormalnije odmah istovariti kamion problema na osobu koja te, u većini slučajeva, čisto iz kurtoazije pita “kako si”.

Hvala na pitanju, idemo dalje.

— Svi stavovi i mišljenja izraženi u tekstu su isključivo autorova i ne odražavaju uredničku politiku platforme Hoću.ba. —

(Visited 56 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments