Hoćemo li se osvijestiti i dati šansu mladim naučnicama?

14 apr
Ena Bajrić

Biologija je znanost. Biolozi već mjesecima neumorno rade na istraživanju zloglasnog COVID- 19 virusa. Mutacije.. O da. Isto biolozi. Razvoj vakcina, isto.

Pitate se kako se vrši testiranje na COVID-19 virus? Uzorci sakupljeni iz nosa ili grla šalju se u laboratorije, biolozi koristeći PCR tehnologiju utvrđuju prisutnost virusa u testiranom uzorku osobe, kao i njegovu zastupljenost.

Prema medijskim izvorima najavljen je početak testiranja i u Općoj bolnici „Abdulah Nakaš“ u suradnji s ALLEA genetičkim centrom.

Pitam se tko će raditi testiranja dok moje kolege biolozi, kao i ja sama već duže vrijeme predstavljamo brojke na evidenciji nezaposlenih. Svaki razgovor za posao završava isto rečenicom: „Ali mi trebamo medicinsko osoblje“.

Kad će javnost postati svjesna činjenice medicinsko osoblje i biolozi (naučnici, istraživači ) čine cjelinu koja Vam spašava živote.

Zdravstveni sistem je iscrpljen, što ćemo ukoliko ostanemo bez kadra, kolege u javnom i privatnom sektoru nemaju vremena jesti, o tuširanju da ne razmišljam. Tko će uskočiti? Da li ikoga to zanima ili trebamo čekati totalni kolaps?

Služba za zapošljavanje KS objavila je poziv prema kojem bi u slučaju potrebe u roku od 48h napraviti Program za sufinansiranje potrebnog kadra. Ja, Ena Bajrić Alibašić, diplomirani sam biolog, inžinjer biohemije i fiziologije. Nezaposlena.

Kao i brojne moje kolege s Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu, a vjerujem i drugdje.

Možemo pomoći, o da, iako bez iskustva sigurna sam da možemo biti od pomoći iscrpljenim zaposlenim kolegama više od bilo koga tko nikad nije ni čuo što je izolacija DNK i RNK. Znamo pipetirati mikropipetama, znamo koristiti epice, znamo koristiti reagense, a ni za PCR nismo tek čuli. Iako je to jako osjetljivo područje, postoje i druga područja u kojima možemo pomoći.

Inžinjeri biohemije i fiziologije rade u biohemijsko-hematološkim laboratorijima na analizama krvi i urina. Da li je to osoblje ugroženo? O da..Ukoliko dođe do iscrpljivanja istih kako da ih zamijenimo i ako dobijemo šansu ako nikada ranije nismo stekli praksu u bolničkim laboratorijama koje se razlikuju od fakultetskih. Što ne znači da ne možemo biti od velike pomoći…

Ako izađemo kao pobjednici iz ove pandemije, da li će se javnost osvijestiti i dati priliku mladim naučnicima da steknu iskustvo kako bi u ne daj Bože sličnim prirodnim nesrećama mogli biti bez bojazni za osoblje, a možda i vlastite živote.

*Ena Bajrić Alibašić, diplomirani biolog- inžinjer biohemije i fiziologije, diplomant Prirodno – matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Porijeklom iz Livna, s prebivalištem u Sarajevu.

— Svi stavovi i mišljenja izraženi u tekstu su isključivo autorova i ne odražavaju uredničku politiku platforme Hoću.ba. —

(Visited 3 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments