Heroj moga srca

13 dec
Aldijana Kerekez

Naizgled sasvim mirno, ali kad već znaš šta te čeka i nije. Bolnica, bolničke sestre koje su uvijek u žurbi, jedna nosi večeru, druga vozi stalak sa infuzijom, dok treća mjeri krvni pritisak ; na hodniku puno “svijeta” rodbina, porodica, tetke, brat, sestra, svi došli u posjetu najmilijima. Znam da ne voliš miris bolnice, ljude u bijelom mantilu kao ni sobu koja je uvijek nekako mračna i hladna,hranu koja nikad nije slana i tako neudoban bolnički krevet.
Sjećaš se kako sam se ja uplašila što moram u bolnicu na par sati, samo da mi stave zavoj, a ti si još teže bolove preležao u bolnici.
Sjednem ja ispod terase gdje je uvijek bilo naninog cvijeća koje je tebi uvijek smetalo, jer ga je bilo svuda oko tebe…
Sjela ja, ideš i ti…
Koraci su ti tako blagi i lagani a ja ih osjetim već od prve stepenice.
Sjeo si pored mene, obgrlio me rukom i čitam ti sa usana da ću biti dobro, da je to samo opekotina i da prođe kao i sve. Pročitala sam i rečenicu koja se urezala u srcu i zbog koje sam postala hrabrija u životu: “Ti si dedina velika curica, gdje ćeš ti plakati, pa proći će”.
Ti već par godina pričaš, a ustvari čitamo ti sa usana, iako nemaš glas tvoja riječ je uvijek bila jača i glasnija od svih.
I ja bih tebi večeras rado rekla: “Dedo, ti si najhrabriji i najbolji čovjek na svijetu, Bog te čuva a tvoja najstarija unuka te voli najviše”.
Ali kako?
Navikao si ti na bolnicu, na te sobe i sve te doktore, ali znam da ti večeras predstoji veoma teška i neprospavana noć, a isto tako znam i da ti to nije prva takva noć u životu, nego hiljadu i prva.
A tvoja unuka je ponosna što si sve izdržao, a znam i ovo ćeš, sve prođe dedo, sve…
Željela bih da opet kao prije sa mnom ideš šetati, da mi pokazuješ i pričaš kako i gdje si odrastao, šta si sve radio, ali godine su mnogo teže od bolesti.
Koliko god godine čovjeka činile jakim karakterno toliko su i zdravlje narušavale sve više i više.
Nazovem tebe i nanu da vam čestitam Bajram, a ti se rasplačeš jer ti nisam blizu, jer opet nismo zajedno. Tad si plakao i od sreće i od tuge, zato sad zaboravi na suze.
Voli te tvoja unuka ♥️

— Svi stavovi i mišljenja izraženi u tekstu su isključivo autorova i ne odražavaju uredničku politiku platforme Hoću.ba. —

(Visited 7 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments