Borba protiv korupcije

5 feb
Emina Kadrić

Danas, kupujemo sve ono što se može kupiti, pa samim tim smo izgubili smisao za pravu vrijednost. Živimo u vremenu gdje još samo ono što je Božije nema svoju cijenu. Na sve ostalo, čovjek je uspio staviti etiketu.

Bolest, krađa, naoružanja, politika, korupcija… Malo je i smiješno, ali ispostavit će se da sve što je ženski rod kvari svijet.

Korupcija se pojavljuje u gotovo svim područjima života. Kod nas je najčešće prisutna u javnim institucijama – policiji, zdravstvu, administraciji, obrazovanju.
Korupcija se uveliko prožima kroz obrazovni sistem. Dok izvlačim pitanje na ispitu, profesor će negirati sve što kažem. Međutim, koverta u indeksu će “nekim čudom” promijeniti njegov stav prema meni, te uslijedit će klimanje glavom i pohvale za moj “rad”. Da stvar bude tragičnija, korupcija u obrazovanju se manifestuje cirkusom u procesiji. Recimo da gore navedeni primjer se tiče studenta medicine koji će za nekoliko godina biti ljekar. Naravno, sami ste uvidjeli da je on ljekar samo na papiru, jer nestručno radi svoj posao. Ne usuđujete se uputiti primjedbu za njegov rad zato što ste uspjeli da zakažete pregled, za samo tri dana, na koji se čeka mjesecima. Ipak, trebalo je medicinske sestre počastiti čokoladom, a i nisu džaba duboki džepovi na njihovim mantilima tako krojeni. Da nije tužno, možda bi se nasmijali.

Ako bude „stani-pani“, jednostavno potplati komisiju na vozačkom ispitu, svakako ćeš vremenom naučiti voziti, a kontrolu policije ćeš, žargonski rečeno “počastiti kojom novčanicom”.

Pa čovječe… Stvarno misliš da si nešto dobro učinio za sebe? Ne, nikako. Samo si podmazao šarafe korumpirane mašine koja guta pojedince kao što si ti.
Tražiš posao? Ma mi ti tvoje obrazovanje, diplome i sposobnost stavljamo u drugi plan. Bitno je da imaš rođaka koji će ti biti “dobra veza”. Ako nemaš rođaka, isti taj posao možeš “kupiti” određenom sumom novca. Nekome ipak sama pita bude skuplja nego tepsija. Ovaj čin se danas ne naziva korupcijom, nego razmjenom poklona i učvršćivanje odnosa.

Sve su ovo banalni primjeri, ali veoma česti u našoj svakodnevnici, te su postali normalitet u društvu.

Ako već kažete da na nama, mladima, svijet ostaje, neka mladež bude inicijator promjene stanja u kome se nalazimo. Naša borba protiv korupcije će biti zasnovana na razvijanju svijesti o njenoj štetnosti. Ukažimo na način prepoznavanja korupcije i njene prijave. Ja čvrsto vjerujem da postoje ljudi, u manjini, koji bi odbili ponudu da učestvuju u korupciji. Ljudi čije je poštenje i čast na prvom mjestu. Udružimo se sa njima i mijenjamo ovo društvo na bolje. Sve je u našem aktivizmu. Upoznajmo život izvan korupcije i pogledajmo kako bi on izgledao. Ako oni prije nas se nisu usudili to uraditi, to ne znači da mi ne možemo!

— Svi stavovi i mišljenja izraženi u tekstu su isključivo autorova i ne odražavaju uredničku politiku platforme Hoću.ba. —

 

(Visited 3 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments