Bijambare

10 jul
Nina Demirović

Bijambare su skupina od 8 pećina, koje obuhvata 370 ha. Zakonom je proglašeno zaštićenim područjem pete kategorije („zaštićeni pejzaž“). Nalazi se na Nišićkoj visoravni u blizini magistralnog puta Sarajevo-Tuzla.

U blizini pećina je i potok Bradić sa jezerom i vodenicom, te potok Bjelila, koji presjeca bijambarske šume i proplanke.

Obzirom da se nalazi u kraškoj regiji, ovo područje je bogato kraškim pojavama kao što su kraški ponori, vrtače, i što je najvažnije, 8 poznatih pećina. Ovdje su preneseni stećci sa nekropole u Čevljanovićima.

Fotografije su uslikane 25.4.2021. godine, bježavši iz gradske gužve došla sam na ovu divnu destinaciju.

Stećci čuvari historije i jednog vremena predstavljaju jedno od obilježja naše države.


Opuštajuće mjesto za odmor u preljepom ambijentu, koje je posebno korisno u vrućim ljetnim danima.


Prelijepo jezero u središtu Bijambara nalazi se u šumskom zagrljaju. Šuma pažljivo čuva ovu oazu mira daleko od ljudskih ruku.


Ulaz u jednu od brojnih pećina Bijambara


Duboko u šumskom zagrljaju, ispod zimsog pokrivača izviruju prvi vijesnici proljeća.

U sklopu najvećeg globalnog programa za obrazovanje o zaštiti životne sredine Eko-škole održano je i posebno takmičenje Mladi Eko Reporteri. Ovo takmičenje se provodi u blizu 45 zemalja s ciljem da angažira mlade od 11-18 godina da istražuju pitanja i probleme zaštite okoliša i izvještavaju o njima kroz pisani, fotografski ili video zapis, a kad god je moguće, da predlože i rješenja.

Zahvaljujući kompaniji EKOPAK – prvom ovlaštenom operateru sistema upravljanja ambalažnim otpadom, ZEOS eko-sistemu – prvom operateru sistema upravljanja otpadnom električnom i elektronskom opremom u Bosni i Hercegovini, i drugim partnerima Eko-škole su počele sa radom krajem 2018. godine i danas uključuju 33 osnovne škole i 27 srednjih škola iz cijele zemlje.

 

(Visited 43 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments