A bosansko srce priča

18 jul
Azra Isić

…Jer, čovjek je najrazvijenije stvorenje. Njegovu anatomiju i fiziologiju smatram čudom. Najzanimljivije od svega  kako je kod njega sve sjedinjeno, uspije se formirati jedna jedinka koja percipira stvari na svoj način; uglavnom različit od ostalih. Kako različit fizički, tako i različit i neshvatljiv na putanjama koje samo on zna.
Jesu li njegove riječi zapravo svjedoci njegovih djela ili je suprotno ? Da li su i te iste riječi izrečene jezikom jednog srca; pokretača i centra svega. Jer jedino su takve iskrene. Taj jezik zna samo ono srce koje ga razumije.

Ja jezik srca učim i dalje, srastam s njime i povezujem se. Svi smo. Pa se i sami ponekad zapitamo da li s tim istim jezikom možemo negdje daleko, s druge strane svijeta, ili trebamo ostati ovdje jer se samo ovdje priča njime. Tamo s druge strane, organ što nam kuca svaki dan skida staru i oronulu kožu, sve što ga veže za to staro mjesto njegovog prebivanja, i polako prihvata neku noviju verziju, novu boju i izgled, ispisuje nove note i stihove, čitava materija koja daje energiju organizmu mu se mijenja.
Ipak, mislim da Bosna u srce ureže nešto neobrisivo, nešto što te uvijek zove da joj se vratiš. Tu konekciju ti s njom i imaš , samo ako joj daješ dovoljno ljubavi i živiš njenom melodijom.
Znam da mi je u amanet ostavljeno da srca što se samo ovdje, na ovoj zemlji, povezuju i razumiju, pokušam razumjeti i ja. Iz razloga što ,kad se čovjek poveže, to čini sevdalinku za njegovu dušu i zna je napamet.

Taj isti čovjek, koji tečno govori jezik bosanskog srca, zapravo ne koristi i ne treba riječi.
Svjestan je Bosne. Svoje majke. Svjestan je da mu ništa nije važno, pored svih nesablasnih i krševitih trnja koje joj mrse prelijepe gradove, najdobrodušnije ljude, miris što se nigdje drugo ne osjeti; Sklanja to trnje, a  dopušta da u Bosni cvjetaju ruže. I ne gaza ih.

-Svi stavovi i mišljenja izraženi u tekstu su isključivo autorova i ne odražavaju uredničku politiku platforme Hoću.ba. —

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments