Stavnja

4 jul

Stavnja je rijeka u središnjoj Bosni i Hercegovini. Ona izvire na uzvisini kod planine Zvijezde. Vrelo Stavnje je u podzemnom jezeru u špilji imena Pećina.
Dužina rijeke Stavnje je 30,4 km. Ona se u Bosnu ulijeva kod Ilijaša. Veoma je bogata ribom. U Stavnji su vađeni primjerci potočne pastrmke od 4 kg.

Biseri dubine

Biserni brzaci

Sanjivo kamenje

Tihi brzaci

Zeleni tobogan

 

U sklopu najvećeg globalnog programa za obrazovanje o zaštiti životne sredine Eko-škole održano je i posebno takmičenje Mladi Eko Reporteri. Ovo takmičenje se provodi u blizu 45 zemalja s ciljem da angažira mlade od 11-18 godina da istražuju pitanja i probleme zaštite okoliša i izvještavaju o njima kroz pisani, fotografski ili video zapis, a kad god je moguće, da predlože i rješenja.

Zahvaljujući kompaniji EKOPAK – prvom ovlaštenom operateru sistema upravljanja ambalažnim otpadom, ZEOS eko-sistemu – prvom operateru sistema upravljanja otpadnom električnom i elektronskom opremom u Bosni i Hercegovini, i drugim partnerima Eko-škole su počele sa radom krajem 2018. godine i danas uključuju 33 osnovne škole i 27 srednjih škola iz cijele zemlje. 

(Visited 22 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments