Zelena škola 2024

29 maj
Rok prijave 16.06.2024

Fondacija Heinrich Boell, ured u Sarajevu, organizuje četvrto izdanje Zelene škole kako bi doprinijela diskusiji i razumijevanju tema važnih za društvo u Bosni i Hercegovini i regionu.

KADA04. – 07. juli/srpanj 2024. godine

GDJE: Vlašić

KAKO se prijaviti? Popuni ovaj upitnik.

Fondacija Heinrich Boell, ured u Sarajevu, organizuje četvrto izdanje Zelene škole kako bi doprinijela diskusiji i razumijevanju tema važnih za društvo u Bosni i Hercegovini i regionu.

Bosna i Hercegovina, kao i susjedne zemlje, zadnjih se godina našla na radaru investitora kao mogući alternativni izvor sirovina. Brojni projekti koji za cilj imaju iskoristiti ovaj „neistraženi potencijal” su u pripremi ili već u toku, a da se pritom nedovoljno govori o potencijalnim posljedicama na okoliš, lokalne zajednice, kao i o tome ko će uistinu od njih profitirati. Ovo ipak nije unikum naših prostora – globalna trka za resursima sve više uzima maha, uprkos upozorenjima nauke o klimatskoj krizi i potrebom preispitivanja granica rasta. Kako će Bosna i Hercegovina odgovoriti na trenutne i buduće izazove globalnog razvoja ovisi o pozicijama koje sada zauzme, te građanima i građankama koji se moraju odrediti prema navedenim globalnim trendovima i zalagati se za održivi razvoj.

Cilj ovogodišnjeg izdanja Zelene škole je da pruži teoretske okvire za promišljanje o navedenim temama, tačnije o pravednom i održivom upravljanju resursima. Uz pomoć vrsnih predavača/ica iz BiH i regiona radit ćemo na identifikaciji problema i iznalaženju rješenja počevši od globalnog nivoa, preko EU i implikacija njenih politika na zemlje Zapadnog Balkana, da bismo se pozabavili stanjem na terenu u BiH sa posebnim fokusom na lokalne zajednice. Razgovarat ćemo o pravednoj zelenoj tranziciji i zelenim politikama u svrhu boljeg i kvalitetnijeg života u kojem je čovjek u fokusu. Pozabavit ćemo se novim modelima rasta i odrasta, pozicijama moći građana i građanki, te sagledati gdje se BiH trenutno nalazi na tom putu.

Zelena škola 2024 okupit će predavačice/če iz BiH i regiona, te učesnike/ce iz različitih oblasti društvenog angažovanja (aktivizam, civilno društvo, mediji, akademija). Poziv je i za praktičare i za teoretičare.

Broj mjesta je ograničen.

Troškove puta, smještaja i hrane pokriva Fondacija Heinrich Boell. Poziv je otvoren za učesnike/ce u BiH, a zvanični jezik škole bit će B/H/S.

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja ili nedoumica, molimo vas da pišete na e-mail adresu: [email protected]

Poziv za učešće otvoren je do 16.06.2024. godine u ponoć. Rezultati bit će objavljeni najkasnije do 21.06.2024.

Prijavi se.

(Visited 156 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments