Zanimaju vas studije na Univerzitetu u Ljubljani? Rokovi za upis na fakultete i akademije su objavljeni!

5 feb

Prijava za upis u 1. godinu dodiplomskih i jedinstvenih magistarskih studijskih programa za kandidate iz Bosne i Hercegovine je od 20. februara do 19. aprila 2024!

Univerzitet u Ljubljani je najveći i najstariji univerzitet u Sloveniji, a rangiran je među najboljih 3 posto univerziteta u svijetu. U ovoj studijskoj godini na njemu studira skoro 40 hiljada studentkinja i studenata. Već nekoliko godina uzastopno mnoge internacionalne studentkinje i studenti dolaze upravo iz Bosne i Hercegovine. U ovoj studijskoj godini na Univerzitetu u Ljubljani ih studira 665, od toga 399 na dodiplomskim i jedinstvenim magistarskim studijskim programima, 250 na magistarskim i 16 na doktorskim studijskim programima, a što je najvažnije, studenti iz Bosne i Hercegovine mogu da studiraju pod jednakim uvjetima kao i slovenski studenti.

Slovenija je sa Bosnom i Hercegovinom sklopila međudržavni sporazum na osnovu kojeg su studenti iz Bosne i Hercegovine oslobođeni plaćanja školarine za dodiplomski i magistarski studij, osim u slučaju da su prethodno već stekli jednakovrijedan stepen obrazovanja. Školarina je obavezna i za sve vanredne studente i studente na doktoratu, pri čemu postoji mogućnost sufinansiranja doktorskog studija.

Foto: UL-IFP d.o.o.
Foto: UL-IFP d.o.o.

Konkurs za upis 2024/25. – rok za prijavu je do 19. aprila 2024. za dodiplomski i jedinstveni magistarski studij!

Raspisu konkursa za upis, koji je objavljen na našoj stranici, možete pronaći link do portala eVŠ putem kojeg svi kandidati vrše online prijavu. Na našim web-stranicama možete pronaći i više informacija o rokovima za prijavu, kao i pogledati videoprezentacije u vezi s popunjavanjem prijave i podnošenjem dokumenata za priznavanje.

Ove godine je prvi rok za prijavu za upis u 1. godinu dodiplomskih i jedinstvenih magistarskih studijskih programa za kandidate iz država koje nisu članice EU od 20. februara do 19. aprila. Sve detalje vezane za prijavu, kao i druge korisne informacije možete pronaći u okviru vremenskog toka na našoj stranici.

Pomoć u postupku prijave i prijema je dostupna i u okviru info tačke, a možete se prijaviti i na veb-savjetovanje o postupku prijave i prijema za upis na dodiplomski studij. Želimo vas posavjetovati, da za prijavu na Univerzitet u Ljubljani nisu potrebne usluge koje pružaju agenti i agencije za regrutaciju s obzirom na to da je prijava veoma jednostavna, a ukoliko naiđete na neki problem, sve se može brzo riješiti te u svakom trenutku možete kontaktirati naše službe.

Rokovi za prijavu za magistarske i doktorske studijske programe razlikuju se i biće objavljeni na našoj stranici. Predlažemo da u Raspisu konkursa za upis provjerite rok za prijavu za željeni studijski program.

INFORMATIVNI DANI

Dana 16. i 17. februara 2024. održat će se informativni dani na našim fakultetima i akademijama, a dodatne informacije potražite na njihovim veb-stranicama.

Također vas pozivamo da nam se pridružite 22. i 23. februara 2024. godine od 13 sati na online prezentaciji na kojoj će učestvovati i naši fakulteti, gdje ćete moći direktno da postavite pitanje predstavniku fakulteta za koji ste zainteresovani.

Dana 1. marta 2024. od 14 sati, organizovat ćemo Q&A session gdje ćemo vam biti na raspolaganju za sva pitanja koja imate.

Više informacija o zahtjevima za upis, postupku prijema, dozvoli za privremeni boravak (viza) i mnoge druge stvari možete pronaći u donjem videu.

Odabir studija je jedna od najvažnijih odluka u vašem životu. Predlažemo da dobro razmislite o tome šta vam se dopada, jer to znatno olakšava učenje. Posjetite naše veb-stranice i društvene mreže fakulteta za koje ste zainteresovani, kao i naše štandove na virtualnom sajmu obrazovanja Na koji ćeš faks i saznajte sve što treba znati prilikom donošenja odluke o studiranju na našem univerzitetu, i pripremite svoja pitanja.

Oni koji žele da se što bolje pripreme za dolazak na studij, znaju da je vrlo važno da »iz prve ruke« dobiju informacije o tome kako je biti međunarodni student na Univerzitetu u Ljubljani! U tome vam mogu pomoći naši međunarodni studenti ambasadori! Na našoj stranici, možete pronaći kontakte 15 međunarodnih studenata iz različitih zemalja, koji studiraju na fakultetima i akademijama Univerziteta u Ljubljani, te ih kontaktirati i pitati sve što vas zanima vezano za studije na Univerzitetu u Ljubljani, određenom fakultetu ili akademiji, kao i samom životu u Ljubljani i Sloveniji.

Budući da znamo da su budućim studentima te informacije jako važne, drago nam je što vam možemo predstaviti i naš video serijal »S međunarodnim studentima o…« čija je svrha predstaviti studiranje u Sloveniji i na Univerzitetu u Ljubljani. U ovoj seriji naši međunarodni studenti ambasadori odgovaraju na različita pitanja kao što su: zašto su odlučili da studiraju u Sloveniji i na Univerzitetu u Ljubljani, kako izgleda studiranje ovdje, jesu li naišli na neke izazove, kakve su prednosti studiranja i mnoga druga pitanja koja interesuju sve one, koji namjeravaju jednog dana da se upišu na naš fakultet ili akademiju.

YouTube link!

Ako vam je potreban savjet ili pomoć, slobodno nas kontaktirajte. Potrudit ćemo se da vam pružimo sve informacije i odgovore na sva vaša pitanja. Sretno!

Kratke i korisne informacije na bosanskom možete pronaći na ovom linku.

www.uni-lj.si/study

(Visited 85 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments