Webinar “Psihijatrija u zajednici: Odnosi moći”

28 jun
Rok prijave 02.07.2024

Pozivamo vas da se prijavite na još jedan webinar sa sjajnim predavačima.

Na webinaru ćemo istražiti kako se odnosi moći odvijaju u različitim sistemima zaštite mentalnog zdravlja. Kao referentni okvir, raspravljat ćemo o rezultatima istraživanja usmjerenih na razvoj psihijatrije u zajednici u Češkoj.

Psihijatrija u zajednici se može posmatrati kao pomak od velikih disciplinskih institucija ka manjim službama koje su usmjerene ka pojedincu. U psihijatrijskim kontekstima u zajednici, fokus na autonomiju i ličnu slobodu može djelovati kao oruđe društvene kontrole, stavljajući ranjive ljude u položaje u kojima socijalna podrška može biti još manje dostupna. Otvoreni dijalog će biti ponuđen kao jedna vrsta prakse koja potencijalno može biti drugačija u odnosu na strukture moći koje se ponekad odvijaju u kontekstu zaštite mentalnog zdravlja.

Datum:04. juli 2024.

Vrijeme: 18h do 20h

Lokacija: Zoom

Prijave: [email protected]

Predavači:

Martin Novák je član Udruženja Narativ u Češkoj i međunarodne mreže za dijalošku praksu. Martin je radio kao psiholog, istraživač i predavač u oblasti psihijatrije u zajednici. U svom etnografskom istraživanju pratio je razvoj reformi mentalnog zdravlja u Češkoj. Kao terapeut, oslanja se na obuku Dasein analize (oblik egzistencijalne psihoterapije) i otvoreni dijalog. Zanimaju ga načini uzajamne pomoći i brige u kontekstu borbe za društvene/ekološke promjene.

Dita Henzl je članica Udruženja Narativ u Češkoj i također dio njemačke mreže za otvoreni dijalog. Porijeklom iz Slovačke, trenutno živi u Berlinu, ali ima veliko iskustvo rada u inostranstvu u različitim kulturnim i jezičkim kontekstima. Ima iskustvo u sociologiji i komparativnoj psihoterapiji. U posljednjih 15 godina istražuje svijet sistemskih, kolaborativnih i dijaloških pristupa u terapiji i drugim oblastima. Trenutno radi kao terapeut u privatnoj praksi, gdje nudi i online sastanke. Takođe ima čast da prati nekoliko timova u implementaciji pristupa otvorenog dijaloga u svojoj praksi.

Prijevod je obezbjeđen.

Šaljite svoje prijave do 2.jula 2024. na naznačeni email jer je broj mjesta ograničen.

(Visited 54 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments